Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
App

App helpt artsen met juiste dosering corona-medicijnen

25 maart 2020 18:21 Aangepast: 25 maart 2020 18:42
Beeld © ANP

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben een app ontwikkeld waarmee artsen makkelijker de juiste dosering van mogelijke medicijnen voor corona-patiënten kunnen bepalen.

Op dit moment geven artsen coronapatiënten verschillende bestaande geneesmiddelen. Met behulp van de app kunnen ze veilige en effectieve doseringen van die middelen bepalen, zegt de universiteit.

Omdat het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel lang duurt, gebruiken artsen vaak bestaande medicijnen. Maar op dit moment is van veel van die middelen niet duidelijk welke dosering effectief en veilig is bij gebruik tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus.

Doseringen

De onderzoeksgroep onder leiding van Coen van Hasselt heeft daarom een app ontwikkeld waarmee artsen kunnen bekijken welke doseringen van verschillende middelen het meest geschikt zijn. De groep doet normaliter onderzoek naar antibiotica, maar vanwege de coronacrisis ligt de focus nu tijdelijk op Covid-19.

"Er worden nu verschillende middelen gebruikt bij behandeling van coronapatiënten, maar we weten eigenlijk weinig over hoe effectief die zijn. We weten vaak alleen hoeveel nodig is om in een kweekschaaltje het virus te remmen, maar dat is natuurlijk geen patiënt", aldus Van Hasselt.

Nieuwe geneesmiddelen

De onderzoekers werken nu aan een gebruiksvriendelijke web-applicatie die het mogelijk maakt om ook zonder specialistische kennis een inzicht te krijgen in mogelijke doseringen voor nieuwe geneesmiddelen tegen Covid-19.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slimme ring waarschuwt zorgpersoneel voor corona-besmetting

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers maken open-source ontwerp goedkope ventilatoren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De wereld snakt naar beademingsmachines, maar waar zijn de onderdelen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore