Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Top 100 aller tijden

Dit zijn de beste designs aller tijden

25 maart 2020 15:22

Na ruim een jaar overleg is de lijst klaar: de top 100 van mooiste ontwerpen aller tijden. En daarin staan heel wat designs die je zelf in huis hebt. 

Ga er maar even voor zitten, want deze lijst beste designs is smullen. Niet per sé voor de professionals in design, maar net zo goed voor iedereen die van mooie dingen houdt. Je zult er een heel aantal kennen, zoals Lego-bouwblokjes, de Boeing 747, de Polaroid-camera, maar ook nieuwe ontwerpen zoals de Tesla Model S, de Nest-thermostaat, en ook niet tastbare objecten zoals digitale diensten als Spotify. 

Interessant is dat de samenstellers van de lijst ook kort uitleggen wat er dan zo bijzonder is aan een ontwerp. En dat laat je toch een paar keer verbaasd een wenkbrauw optrekken: 'oh ja?' Wat er op nummer 1 staat? Kijk zelf maar. 

De Top100 is gemaakt in opdracht van het tijdschrift Fortune, dat bekend staat om zijn ranglijsten. In 1959 publiceerde Fortune een 'fascinerend en brutaal' project dat tot doel had de 100 best ontworpen producten te ontdekken. De lijst werd samengesteld door het Institute of Design van het Illinois Institute of Technology (IIT), op basis van een enquête die aan 100 topontwerpers, architecten en designdocenten uit die tijd werd gestuurd. 

Om het 60-jarig bestaan van de oorspronkelijke lijst te vieren, werkte Fortune in 2019 opnieuw samen met het IIT Institute of Design. De methode van 1959 is zo nauwkeurig mogelijk gevolgd met enkele moderne tweaks, zoals het vragen van influencers, freelance ontwerpers en corporate designteams naar creaties die zij als echt geweldig beschouwen. Na meer dan een jaar van planning, onderzoek en consolidatie, presenteren zij nu de 100 meest iconische ontwerpen.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Hoe de Tesla Model S autorijden voorgoed veranderde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore