Online begraven

Nederlanders livestreamen uitvaart vaker tijdens coronacrisis

25 maart 2020 14:39 Aangepast: 25 maart 2020 15:47
Beeld © ANP

Het aantal uitvaarten waarbij een livestream wordt uitgezonden is gestegen sinds de uitbraak van het coronavirus.

Zowel de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) als uitvaartorganisatie DELA zagen recent het aantal livestreams stijgen, meldt NU.nl

Hoewel beide instanties een groei opmerken, is het niet bekend hoe groot die stijging is. Zowel de BGNU als DELA delen geen concrete cijfers.

Door een uitvaart te livestreamen, is het voor mensen thuis ook mogelijk om de plechtigheid bij te wonen. In veel situaties is dat op dit moment een must: het is in Nederland tijdelijk verboden grote bijeenkomsten te organiseren, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Professionele camera's

DELA is op het moment bezig om professionele camera’s op te hangen bij zijn 28 locaties. Tot nu toe kon bij slechts één van hun centra gestreamd worden. De uitvaarten zijn bij te wonen door met een speciale code in te loggen, om zo pottenkijkers buiten de stream te houden.

Volgens BGNU-directeur Heidi van Haastert is het bij sommige uitvaarten ook mogelijk om een regisseur en cameraman in te huren, die zorgen dat het evenement goed wordt vastgelegd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore