Groot hart

Creatief met sport-app Strava: routes vormen corona-boodschap

25 maart 2020 14:50 Aangepast: 25 maart 2020 18:22
Beeld © Strava

Een aantal topsporters gebruikt de app Strava om zijn gevoelens te uiten over de coronacrisis. Profrenner Oliver Naesen maakte een hartje tijdens een trainingsrit, de Nederlandse prof Joris Nieuwenhuis fietste 'stay at home' bij elkaar.

Veel hardlopers en wielrenners gebruiken de app Strava. Je zet de app aan en als je klaar bent met sporten kan je precies zien waar je gelopen of gefietst hebt en hoe hard je bent gegaan. Een groepje fanatiekelingen is al jaren bezig om zo te lopen of te fietsen dat je een figuur ziet als je naar de route kijkt die je hebt afgelegd. Dat wordt ook wel Strava-art genoemd.

Hart

Een aantal (ex)topsporters gebruikt de app nu om aan te geven dat ze iedereen een hart onder de riem willen steken, of ze gebruiken de app om te waarschuwen. De Belgische wielrenner Oliver Naesen reed zijn rondje zo dat er een groot hart te zien was. Ook de Belgische oud-doelman Geert de Vlieger heeft voor zijn vrouw die in de zorg werkt een hart bij elkaar gefietst.

Stay at home

De Nederlandse wielrenner Joris Nieuwenhuis liet zich inspireren door Naesen en heeft een boodschap voor alle Nederlandse wielrenners: 'Ride solo or stay at home.' Dat heeft uiteraard alles te maken met het advies om vooral niet samen te sporten, dit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Secuur werkje

De renner moest ongetwijfeld nog even flink puzzelen, want het valt niet mee om je route zo uit te stippelen dat je een leesbare boodschap krijgt. Hoe renners dat doen? Hieronder zie je hoe een Strava-artiest op een kaart de wegen uittekent. Vervolgens kun je die route in je navigatie zetten en die nauwgezet volgen. Maar je moet dan natuurlijk niet verkeerd fietsen.

Coronaloop

Een minder bekende sporter, maar wel een creatieve, is Diederik Hamelink. De Amersfoorter bedacht een 'coronaloop'. Als je de route van Diederik loopt krijg je het 'coronavirus' te zien. Diederik heeft de route voor alle hardlopers beschikbaar gesteld

Het coronaloopje door Amersfoort Het coronaloopje door Amersfoort

Hamelink zegt tegen DestadAmersfoort.nl dat het rondje niet bedoeld is voor mensen die echt hard willen gaan: "Een rondje langs alle verkeerslichten op een kruispunt zullen normaal niet veel hardlopers doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hardloopster, dolgelukkig met nieuwe lever, zegt dankjewel via Strava

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van