Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
#StayHome

Providers tonen 'blijf thuis'-oproep in netwerknaam op telefoon

25 maart 2020 11:31 Aangepast: 25 maart 2020 11:32
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Telefoons tonen wereldwijd een oproep om thuis te blijven tijdens de corona-uitbraak. Het bericht is door telecomproviders verstopt in de naam van het netwerk.

De boodschap werd voor het eerst opgemerkt door Twitter-gebruiker Matt Navarra. Na het deactiveren van zijn wifi verscheen niet alleen de naam van zijn provider, maar ook de hashtag #StayHome.

Hij was niet de enige: veel anderen zagen een vergelijkbare boodschap bij het uitzetten van de wifi. Het bericht is gespot in onder andere België, Duitsland, Luxemburg, Peru, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, India, Iran en Roemenië. 

Nederland

Telecomproviders hebben overwegend weinig invloed op wat je met je smartphone bekijkt. Ze kunnen hooguit een sms-bericht versturen of hopen dat je hun app opent. De plek voor de providernaam bovenin het scherm is één van de weinige plekken waar ze een bericht naar iedereen kunnen uitsturen.

In Nederland lijkt vooralsnog niet zo’n vergelijkbare boodschap te verschijnen. Mogelijk heeft dat te maken met de huidige staat van ons land: we bevinden ons niet in een lockdown, waardoor het onhandig zou zijn als providers adviseren om altijd thuis te blijven.

Providers tegen corona

Recent werd aan Europese providers gevraagd of ze geanonimiseerde telefoonlocaties willen delen met Brussel, zodat virushaarden beter in kaart gebracht kunnen worden. Vodafone en T-Mobile zeiden bereid te zijn om mee te werken, mits dat juridisch goed wordt afgekaderd.

Daarmee volgt Europa het voorbeeld van de Verenigde Staten, dat met techbedrijven praat over een vergelijkbaar plan. In Israël worden coronapatiënten al gevolgd. Dat gebeurt met software gemaakt om terroristen te traceren.

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore