Malware

Cybercriminelen misbruiken lek in Windows 10

24 maart 2020 09:49 Aangepast: 24 maart 2020 10:01
Beeld © AFP

Een pas ontdekt lek in Windows 10 wordt momenteel actief misbruikt door cybercriminelen.

Daarvoor waarschuwt Microsoft. Het misbruikte lek is nog niet gedicht, waardoor Windows-gebruikers nog enige tijd kwetsbaar zullen zijn.

Het gaat om een lek in een bestand dat wordt gebruikt om sommige lettertypes in beeld te brengen. Criminelen kunnen deze fout misbruiken om hun eigen software op je computer te draaien en zo bijvoorbeeld af te luisteren door malware te plaatsen.

Hoewel het lek door criminelen wordt misbruikt, wil Microsoft niet zeggen wie dit precies doen. Ook is niet bekend op welke schaal die aanvallen worden uitgevoerd of wat voor aanvalsmethode ze hierbij inzetten.

Advies

Zolang het lek nog niet is gedicht, adviseert Microsoft om de previewschermen in Windows Explorer uit te schakelen.

Ook kun je de WebClient-dienst uitzetten en de naam van een specifiek bestand aanpassen. Microsoft beschrijft op zijn site hoe je dit allemaal doet.

Tweede grote lek

Dit is alweer het tweede grote Windows-lek dat dit jaar wordt ontdekt. In januari ontdekte de Amerikaanse geheime dienst NSA een groot gat in de beveiliging van Windows 10, waarmee criminelen diep in computers konden binnendringen.

Meestal worden beveiligingsgaten pas gemeld als ze zijn gedicht, om te voorkomen dat de melding ook kwaadwillenden op ideeën brengt. In dit geval waarschuwt Microsoft nu alvast, omdat criminelen al op de hoogte lijken te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Windows 10 bereikt mijlpaal: 1 miljard actieve apparaten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft Teams komt met nieuwe functies voor thuiswerkers

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore