Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Quarantech: corona en tech

Iedereen een beetje 'nerd': van online poppenkast tot digitale bingo

23 maart 2020 19:09 Aangepast: 24 maart 2020 12:38
Beeld © Bright.nl

De thuisisolatie haalt in iedereen de nerd naar boven. Bright-redacteur Bram van Dijk zag onder andere een livestream van een poppenkast en een digitale verjaardagsbingo als vervanger van een borrel.

Daar zitten we dan. Mijn dochtertje van 2 en ik, kijkend naar een A4'tje bevestigd op een theaterdoek, waar zo meteen de poppenkast gaat beginnen. De poppenkast staat in de huiskamer van mijn ouders en mijn moeder neemt de rol van Koning en Prinses op zich, terwijl mijn vader de Kikker speelt. Er zal wel weer gekust gaan worden aan het eind. Een vertederend, ietwat afgezaagd, familietafereeltje, in eeuwen niet veranderd. Behalve dat we nu naar een livestream kijken op YouTube en mijn ouders richting een camera spelen.

En dit is nog maar de generale repetitie, want morgen speelt mijn moeder dezelfde voorstelling voor de hele klas. Ze is basisschooljuf voor de kleuters. In haar veertig werkzame jaren heeft ze nog nooit zoiets meegemaakt. Niemand niet. Om de kinderen toch nog een beetje te vermaken nu dus deze eenmalige online poppenkast. Als het een succes is, volgen er vast meer.

Dansles

Het is bijzonder om te zien hoe iedereen wat van de situatie probeert te maken. En hoe iedereen nu een technologische oplossing kan kiezen om in contact te blijven met elkaar.

Ik heb al drie online yoga-sessies van vrienden moeten afslaan, maar aan de digitale Afrikaanse dansles, als vervanger van de afgezegde Afrikaanse dansles die we cadeau hadden gegeven van een vriend, ontkwam ik niet.

Zingende kleuterleidsters

Dan sta je daar toch ineens met z'n achten op acht verschillende plekken richting een camera te dansen op de klanken van Fela Kuti. Echte moves heb ik er niet geleerd, maar het was wel gezellig. Ook bijzonder dat ik me even houterig voel voor de camera als op de fysieke dansvloer.

De wekelijkse spelletjesavond op de zondagavond kon ook niet doorgaan in de fysieke zin van het woord, maar het bleek dat een potje online Hartenjagen een prima tijdverdrijf is, met de WhatsApp-videobel tegelijkertijd aan. Het spel is nog steeds zo suf als toen je het op je eerste Windows speelde, maar dat is juist fijn als je het tegelijkertijd over andere dingen wil hebben.

Hetzelfde geldt voor mijn Fortnite-debuut een dag later. Waarom die lelijke game 80 gigabyte van mijn harde schijf moet hebben is mij een raadsel, maar vertier bood het wel.

Kijken naar de leidsters van de kinderdagopvang die 'In de maneschijn' zingen voor alle kinderen die nu thuis zitten, was hartverwarmend. Tuurlijk, de camera schudt, het geluid is te zacht en zo zijn er nog 10 dingen die beter zouden kunnen, maar het doet wat het moet doen: een teken van leven en medeleven.

Verjaardagsbingo

Laatste eervolle vermelding gaat naar vriend Michiel Eijsbouts die zijn verjaardagsborrel in de kroeg in duigen zag vallen, maar in plaats daarvan een iets te professionele verjaardagsbingo-livestream hield.

Maar liefst 75 mensen kwamen online opdagen, een opkomst die hij op zijn eigen verjaardagsborrel bij lange na niet verwacht had. Bij een bingo moest je meteen bellen en kwam je direct in 'de uitzending', op speaker natuurlijk. Had je het fout, dan moest je 'Lang zal ie leven' zingen.

Op de chat ging het helemaal los en er werd fanatiek gespeeld. De winnaar won alle afleveringen van 'Het Zonnetje in Huis' op dvd.

Wie is de volgende?

Het geeft de burger moed dat er zoveel kleine initiatieven ontstaan om ons even samen te laten voelen, al zijn we alleen. Houd vol, allemaal!

Probeer zoveel mogelijk te videobellen en laat je niet weerhouden door een gebrek aan technische kennis om je idee uit te laten komen. Er is altijd wel een iets-meer-technerd die je op afstand er doorheen kan loodsen. Hij/zij heeft toch niks te doen, dus geen tijd voor smoesjes.

Dus videobel me gerust nog eens, mam. Ik maak zo weer anderhalf uur tijd voor je om de YouTube-livestream op te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

5 tips voor feestjes op afstand

Tips voor videobellen:

Meer tech-video's? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore