Tech

Nederlandse jongeren behoren tot Europese top op digitaal vlak

24 maart 2020 05:59
Archieffoto Beeld © ANP

Op het gebied van digitale vaardigheden zijn Nederlandse jongeren van 16 tot 25 jaar koplopers in Europa. Dat is niet gek: liefst 96 procent van de Nederlandse jeugd is vrijwel elke dag online.

Het aantal jongeren van 12 tot 25 jaar dat zo goed als dagelijks gebruik maakt van het internet steeg van 93 procent in 2015 naar 96 procent vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Vooral communicatief

De afgelopen jaren werden Nederlandse jongeren ook digitaal vaardiger. Met name als het gaat om communicatieve vaardigheden, denk aan e-mailen, internetbellen, sociale netwerken en het uploaden van onder meer foto's, muziek en software.

Het CBS keek ook naar digitale vaardigheden op het gebied van informatie opzoeken en het gebruik maken van online diensten zoals cursussen en webshops. Op beide vlakken doen zowel Nederlandse jongens als meisjes het beter dan vier jaar geleden. Dat geldt in iets mindere mate ook voor de kennis van software, zoals spreadsheets en programmeertaal.

Meerdere vaardigheden

De onderzoekers onderscheiden op deze deelgebieden verschillende niveaus, zoals het hebben van geen of weinig vaardigheden, basisvaardigheden of meer dan basisvaardigheden. In de laatste categorie, waarbij de ondervraagden meer dan één van deze vaardigheden hebben, blinkt de Nederlandse jeugd uit.

Daarmee behoort Nederlandse jongeren van 16 tot 25 jaar op digitale vlak tot de top van de landen in de Europese Unie. Alleen in Kroatië scoren jongeren nog beter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van