Vaarwel Play Store?

Huawei omzeilt sancties VS: omweg downloaden Google-apps

23 maart 2020 10:24 Aangepast: 23 maart 2020 11:19
Beeld © Bright

Het Chinese telefoonmerk Huawei biedt aan Duitse gebruikers een applicatie aan waarmee gemakkelijk apps zoals Facebook en Google Chrome kunnen worden gedownload. Hiermee omzeilt het bedrijf de Amerikaanse sancties.

Door Amerikaanse sancties mag het Chinese Huawei sinds vorig jaar geen gebruik meer maken van de diensten van Google. Dat betekent dat elke nieuwe Huawei-telefoon niet over de Google Play Store beschikt en ook geen Google-apps kan gebruiken.

Als alternatief heeft Huawei de app-winkel AppGallery in Europa gelanceerd. Op dit moment missen daar vrijwel alle grote sociale apps, behalve TikTok. Huawei heeft nu in Duitsland de app AppSuche in de AppGallery geplaatst, om het voor gebruikers makkelijker te maken deze bekende apps toch te downloaden.

AppSuche

AppSuche geeft een overzicht van sites en platforms waar de bekende apps als los bestand (.apk) te downloaden zijn, bijvoorbeeld op de site van de appbouwer zelf. Google heeft meerdere malen afgeraden om apps buiten de Play Store om te installeren, omdat het volgens Google niet veilig is.

Ook alle bekende Google-apps staan in AppSuche, maar na het installeren blijken deze apps in de meeste gevallen nauwelijks te werken. De browser Google Chrome functioneert nog redelijk, al is het niet mogelijk om in te loggen op het Google-account.

Nederland

AppSuche is op dit moment niet beschikbaar in de AppGallery van Huawei in Nederland, maar kan wel via een website worden gedownload. De applicatie APKPure doet ongeveer hetzelfde en is ook in Nederland te vinden.

Overigens geeft Huawei in Nederland al directe links in de AppGallery naar een .apk-bestand als een appbouwer deze zelf op zijn site heeft staan. Dit is het geval bij Facebook en WhatsApp, maar niet bij Instagram of de Google-apps.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van