Quarantech: corona en tech

YouTube toont lijst met betrouwbare coronavideo's

20 maart 2020 17:17 Aangepast: 20 maart 2020 18:09
Beeld © Bright

YouTube heeft een nieuw overzicht aan zijn voorpagina toegevoegd, met alleen maar betrouwbare video's rond het coronavirus.

Het nieuwe overzicht is te zien in zestien landen, waaronder in Nederland. YouTube haalt de video's uit en lijst met geautoriseerde media en lokale gezondheidsorganisaties. In het overzicht staan op vrijdag bijvoorbeeld video's van de Rijksoverheid, de NOS, NU.nl, Bright en RTL Nieuws.

De lijst wordt algoritmisch samengesteld, op basis van die geautoriseerde bronnen. Er wordt rekening gehouden met de corona-relevantie van de video's, hoe nieuw de video's zijn en de regio van de gebruiker. Brabanders zullen bijvoorbeeld meer video's van Omroep Brabant zien.

Nepnieuws tegengaan

YouTube probeert met de maatregel, net als veel social media, iets te doen tegen het nepnieuws en de onzinberichten die over het coronavirus de ronde doen. Al sinds februari pakt YouTube video's aan die bijvoorbeeld claimen dat het coronavirus bewust is gemaakt als biologisch wapen, of video's die beweren dat de virusuitbraak iets met 5G-internet te maken heeft.

Reclames mogen weer

Inmiddels kunnen sommige videomakers op YouTube ook weer advertenties plaatsen voor video's rond corona. De richtlijnen van YouTube beschouwden het virus eerder als gevoelig onderwerp, en adverteerders willen hun reclame liever niet bij gevoelige onderwerpen.

Omdat corona de komende tijd in het nieuws blijft, besloot YouTube vorige week om reclames toch toe te laten bij video's rond het virus, maar wel alleen bij een beperkt aantal videomakers. "We willen zorgen dat nieuwsorganisaties en videomakers kwaliteitsvideo's kunnen blijven producten, op een duurzame manier", zei YouTube-ceo Susan Wojcicki vorige week.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube verlaagt ook videokwaliteit vanwege coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van