Quarantech: corona en tech

YouTube verlaagt ook videokwaliteit vanwege coronacrisis

20 maart 2020 09:16 Aangepast: 20 maart 2020 16:56
Beeld © AFP

Na Netflix verlaagt ook YouTube in de Europese Unie de kwaliteit van beelden tijdelijk vanwege de coronacrisis.

Zo moet worden voorkomen dat te veel druk komt te staan op het internet nu Europeanen massaal thuiswerken en video's streamen. YouTube kwam tot het besluit na overleg tussen eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt), YouTube-ceo Susan Wojcicki en Sundar Pichai, de ceo van YouTube-moederbedrijf Alphabet.

YouTube zegt de afgelopen weken maar 'enkele pieken' te hebben gezien, maar de videodienst wil toch een bijdrage leveren om overbelasting van het Europese internet te voorkomen. YouTube maakt een lagere beeldkwaliteit de standaardinstelling. Gebruikers kunnen handmatig nog altijd de videokwaliteit hoger zetten.

Oproep EU

Donderdag besloot ook Netflix al tot een dergelijke maatregel. Dat gebeurde na een oproep van de Europese Unie om de kwaliteit van video's tijdelijk naar beneden bij te stellen om overbelasting van het internet te voorkomen.

Telecomproviders in Europa maakten de afgelopen dagen melding van een forse toename van het dataverkeer. Het ging volgens Vodafone zelfs om een stijging van 50 procent op sommige plaatsen.

'Capaciteit in Nederland is voldoende'

Grote Nederlandse providers en het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX zeggen tegen Bright.nl dat de netwerkcapaciteit in Nederland voldoende is om de toename op te vangen.

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube.

Meer over technologie en de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stijging dataverkeer in Nederland: providers 'kunnen het aan'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Populaire illegale streamingdienst Popcorn Time is terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van