Coronavirus

WhatsApp waarschuwt: stuur coronaberichten niet zomaar door

19 maart 2020 09:40 Aangepast: 19 maart 2020 13:52
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

WhatsApp roept zijn gebruikers op om alleen informatie van betrouwbare bronnen naar elkaar te versturen, en niet zomaar elk bericht door te sturen.

"Denk na over de berichten die je ontvangt, want niet alles dat je toegestuurd krijgt over het coronavirus zal correct zin", schrijft WhatsApp op een speciale informatiepagina over het coronavirus. "Verifieer de feiten bij andere betrouwbare, officiële bronnen of factcheckers. Als je niet zeker bent of iets waar is, stuur het dan niet door", aldus WhatsApp.

Ibuprofen

Het coronavirus zorgt voor paniek, wat nepnieuws in de hand werkt. Mensen sturen elkaar verkeerde verhalen door, zogenaamde oplossingen en niet-onderbouwde waarschuwingen over bijvoorbeeld het gebruik van ibuprofen.

WhatsApp moet zijn gebruikers zelf oproepen verstandig te handelen, ingrijpen is niet mogelijk. De berichten van WhatsApp zijn versleuteld, zodat alleen zender en ontvanger de inhoud kunnen zien. Daarom kunnen berichten niet gecontroleerd worden.

Wel zijn er maatregelen om gebruikers zelf meer inzicht te geven. Zo staat boven elk doorgestuurd bericht een pijltje, en de boodschap 'doorgestuurd'. Zo weten gebruikers dat de zender de tekst niet zelf heeft opgeschreven, maar uit een ander gesprek heeft doorgestuurd.

Overbelasting WhatsApp voorkomen

WhatsApp-eigenaar Facebook doet er ondertussen alles aan om overbelasting van de populaire chat-app te voorkomen, zegt Facebook-ceo Mark Zuckerberg tegen de pers. In Italië worden er al dubbel zoveel audiogesprekken gevoerd via WhatsApp en Facebook Messenger dan normaal.

De servercapaciteit van WhatsApp is al verdubbeld. Facebook blijft zich voorbereiden op een groeiende druk op zijn systemen, nu steeds meer landen kiezen om het dagelijkse leven vrijwel stil te leggen. "We moeten hier bovenop zitten, en zorgen dat de infrastructuur waar mensen op vertrouwen niet doorbrandt", zegt Zuckerberg over zijn populaire diensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe je nepnieuws kunt onderscheiden van echt nieuws

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van