Ga naar de inhoud
Tech

Jonge ingenieurs redden in Italië levens met 3D-printer

Beeld © Getty

Een groepje jonge ingenieurs uit het Italiaanse Brescia bleek deze week van levensbelang toen een ziekenhuis in Lombardije zonder werkende beademingsapparatuur dreigde te raken. Het onderdeel dat nodig was, een ventiel, was niet snel te krijgen. En werd toen maar met de 3D-printer gemaakt.

"We kregen een telefoontje van het ziekenhuis in Chiari", zo vertelt Christian Fracassi, een van de oprichters van het bedrijf dat medische hulpmiddelen ontwikkelt, Isinnova uit Brescia.

"Ze hadden ventielen nodig voor de ademhalingsapparatuur. Mensen stierven. Ze bestellen bij de distributeur zou te lang duren. Dus ja, wat doe je dan?"

Het bedrijf met ingenieurs in de leeftijd van 21 tot 36 jaar oud schakelde snel, "Het was als in een film. Je stelt niet meer zoveel vragen en probeert dan te doen wat kan. Er over nadenken kan later wel. Er waren mensen in levensgevaar en wij konden iets doen. Punt."

3D-printer

Fracassi kon snel de ventielen maken want zijn bedrijf beschikt over een type 3D-printer dat snel kon produceren. "Het zijn onderdelen van de ademhalingsapparatuur die mensen die besmet raken met het coronavirus en ernstig ziek worden nodig hebben. Die ventielen moet bij iedere nieuwe patiënt vervangen worden.” 

"Het bedrijf dat die ventielen maakt kan de vraag helemaal niet aan.  En konden niet leveren. Toen zijn wij het maar gaan doen." Fracassi levert de ventielen gratis.  

Zelf meten

De officiële leverancier van de ventielen voor de ademhalingsapparatuur wilde echter de specificaties van het ventiel niet delen met Isinnova. "We zijn zelf dus naar het ziekenhuis gegaan, hebben een ventiel exact opgemeten, het zelf ontworpen en vier proefexemplaren gemaakt. Die hebben we getest op een gezond persoon en toen het werkte hebben we er 100 gemaakt. Die zijn nu in gebruik."

Fracassi wil niet zeggen wie die weigerachtige leverancier is. "Maar ik begrijp het wel. Het is het enige product dat ze maken. Dat willen ze niet weggeven."

Bang dat er een rechtszaak volgt is hij niet ondanks het feit dat hij niet de rechten had om het product na te maken. "Het is een multinational  maar voor zover ik weet ondernemen ze geen actie tegen ons." De zaak krijgt internationaal inmiddels veel aandacht. 

Moord

Een tweede ziekenhuis in de regio heeft inmiddels ook aangeklopt bij Fracassi. "We maken weer honderd ventielen. Het is nog niet zo eenvoudig want iedereen werkt weer met een ander type apparaat."

Op de vraag of ze inmiddels wel gebruik mogen maken van de originele ontwerpen van de oorspronkelijke maker heeft Fracassi nog geen antwoord. "Ik weet niet of ze het opnieuw goedvinden. Er is geen contact meer al zouden wij graag samenwerken."

Maar ook al hangt de ingenieurs een juridische strijd boven het hoofd, ze gaan door. "Noem ons geen helden alsjeblieft. Wij doen gewoon ons werk. Wij kunnen zo'n verzoek niet weigeren. Dat is niet alleen heel fout, het in feite moord." 

Vervolg

Er zit een nog groter project aan te komen voor Isinnova. Aangezien de piek van de corona-uitbraak in de komende weken wordt verwacht in Italië, hebben ziekenhuizen meer beademingsapparaten nodig.

"Voor het onderdeel dat per patiënt vervangen moet worden, de slang, het mondstuk en het ventiel met name, zoeken wij op verzoek van longartsen de middelen. En dan zoeken we onder onderdelen die al bestaan. Want er is geen tijd meer om alles nieuw te maken." 

Fracassi denkt snel te kunnen leveren. "We zijn inmiddels aan het testen. De komende dagen hopen we duizenden producten te kunnen leveren." 

Corona in Italië

In Italië zijn voor zover bekend 31506 mensen besmet met het coronavirus. 2503 mensen zijn aan de gevolgen van de besmetting overleden. 2941 mensen zijn na behandeling genezen verklaard. De verwachting is dat de piek van de uitbraak half april zal zijn.