Quarantech: corona en tech

App kan tonen of je iemand met coronavirus tegenkwam

19 maart 2020 15:56 Aangepast: 19 maart 2020 15:56
Openbare leven grotendeels plat door coronavirus

Wetenschappers en programmeurs werken aan een nieuwe app die kan melden als je personen die besmet zijn met het coronavirus bent tegengekomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het van levensbelang om besmette mensen niet alleen zo snel mogelijk te identificeren en in quarantaine te plaatsen, maar ook om mensen op te sporen met wie ze in contact zijn gekomen. De nieuwe app Private Kit: Safe Paths zou daarbij kunnen helpen.

De app wordt ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard en programmeurs van onder meer Facebook en Uber. Ze werken er in hun vrije tijd aan.

GPS-data

De app werkt als volgt. Iedere vijf minuten worden de gps-coördinaten van je smartphone opgeslagen. Die data worden versleuteld gedeeld met andere smartphones in het netwerk van de app. Als iemand in dat netwerk die besmet is toestemming heeft gegeven, dan krijgen anderen te zien dat ze mogelijk het pad kruisten met een besmet persoon, zonder dat ze weten wie die persoon was. 

De besmette persoon kan er ook voor kiezen om de locatiedata te delen met gezondheidsinstanties. Iedereen in het netwerk blijft anoniem en de locatiedata worden gedecentraliseerd gedeeld, zeggen de initiatiefnemers.

Hotspots vaststellen

Het vaststellen van hotspots van coronabesmettingen bleek in Zuid-Korea effectief, doordat medici teststations opzetten bij gebouwen waar het virus was gesignaleerd. Of de app hier daadwerkelijk een verschil in kan maken, is nog niet duidelijk. Maar dat is juist de reden dat de ontwikkelaars willen dat mensen de app gaan gebruiken. Alleen als hij op grote schaal wordt gebruikt, dan kan het inzicht geven.

Testversie

De app zit nog in een vroeg prototype-stadium. Zo krijg je nu nog niet te zien of je het pad van een besmet persoon kruiste en kan je ook als besmet persoon nog niet aangeven of je wilt delen dat je besmet bent.

Toch kan je helpen door de app te downloaden. De ontwikkelaars hebben de locatiedata nodig om de app verder te ontwikkelen. De eerste grote updates komen deze week al. De apps zijn beschikbaar voor iOS en Android.

Geen tech-tips missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Volg de updates over tech en corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elon Musk wil apparatuur bouwen voor behandeling coronapatiënten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp waarschuwt: stuur coronaberichten niet zomaar door

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van