Infecties opsporen

VS wil telefoons coronapatiënten gaan volgen

18 maart 2020 10:51 Aangepast: 18 maart 2020 12:10
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

De Verenigde Staten zijn in gesprek met techreuzen over de mogelijkheid om smartphones van coronapatiënten te volgen, om op die manier nieuwe infecties op te sporen.

Dat vertellen medewerkers van Google en Facebook aan The Washington Post. Op die manier zou de overheid kunnen zien op welke drukbezochte plekken een ziek persoon is geweest.

De Amerikanen zouden dan het tweede land zijn dat zoiets wil doen. Israël begon deze week ook met het volgen van coronapatiënten, met behulp van software die origineel is gemaakt om terroristen te traceren. Het initiatief zal in eerste instantie een maand lopen.

Data geanonimiseerd

Volgens bronnen moet het project van de Verenigde Staten iets anders worden uitgevoerd. Alle gegevens zouden worden geanonimiseerd, waardoor niemand kan zien waar een specifiek persoon is geweest. De database moet slechts een algemeen idee geven van waar geïnfecteerden zijn geweest.

Patronen herkennen

Volgens Facebook wil de overheid vooral de patronen herkennen waarin mensen zich lijken voort te bewegen. Google bevestigt ook in gesprek te zijn, om toegang te geven tot de locatiedatabase, maar benadrukt dat niemand toegang zou krijgen tot de locaties van individuen. 

Op dit moment is er nog geen concreet besluit genomen door de Amerikaanse overheid. Het volgen van smartphones is één van de ideeën afkomstig van een taskforce opgericht door techreuzen. Op die manier willen de bedrijven nauwer samenwerken om het virus te helpen bestrijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Techbedrijven pakken samen nepnieuws over coronavirus aan

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van