Virusfoutje

Facebook verwijderde massaal coronaberichten door fout

18 maart 2020 09:14

Een bug op Facebook zorgde ervoor dat berichten over het coronavirus op grote schaal als spam werden germarkeerd.

"Dit is een fout in ons anti-spamsysteem", meldt Facebook-topman Guy Rosen op Twitter. "Het heeft niks te maken met een wijziging in ons moderatiebeleid."

Alle berichten die onterecht door de bug zijn verwijderd, staan inmiddels weer op het sociale netwerk. Het ging voornamelijk om posts die naar nieuwsartikelen over het coronavirus verwezen.

Wie een link naar zo'n artikel probeerde te plaatsen, kreeg de melding dat de site in kwestie de Facebook-regels had overtreding. De melding verscheen echter bij veel gerenommeerde nieuwssites, waaronder ook Vox, The Atlantic en Axios.

Moderatiepersoneel zit thuis

Facebook stuurde een deel van zijn moderatieteam naar huis vlak voordat de bug werd opgemerkt. Op die manier wil het bedrijf verspreiding van het coronavirus voorkomen. Het personeel kan wegens veiligheids- en privacyoverwegingen niet vanuit huis werken. Sindsdien worden voornamelijk algoritmes gebruikt om foute berichten op te sporen en te verwijderen.

"We denken dat we de afgelopen drie jaar genoeg hebben gedaan om ons op deze situatie voor te bereiden", schreef Facebook op zijn blog vlak voor personeel naar huis ging. "Maar het kan zijn dat we iets meer fouten maken." 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van