Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Winst KPN en VodafoneZiggo: hoeven hun netwerk niet open te stellen

17 maart 2020 13:03
Een winkel van VodafoneZiggo in Utrecht. Beeld © ANP

KPN en VodafoneZiggo zijn toch niet verplicht hun netwerken open te stellen voor de diensten van hun concurrenten. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Daarmee lijken de telecombedrijven de slag van toezichthouder ACM definitief te hebben gewonnen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legde in 2018 beide telecombedrijven de verplichting op om concurrenten toegang te geven tot hun netwerken. Anders zouden zij volgens de toezichthouder samen te veel marktmacht krijgen, en zou er voor concurrenten en bedrijven te weinig te kiezen overblijven.

Maar dat heeft de ACM onvoldoende bewezen, oordeelt het CBb in hoger beroep. "Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde regulering en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen", staat in het persbericht.

KPN 'tevreden', ACM 'teleurgesteld'

KPN is 'tevreden' met de uitspraak van het CBb, laat een woordvoerder aan het ANP weten. Hij benadrukt dat het bedrijf al jaren netwerkruimte verhuurt aan concurrenten die geen eigen netwerk hebben. Mede daardoor is er 'veel en gezonde concurrentie' in de Nederlandse telecombranche.

Bij toezichthouder ACM teleurstelling, vertelt woordvoerder Jasmijn Dielesen. De organisatie gaat het vonnis eerst bestuderen. In Nederland is geen beroep meer mogelijk, maar dat kan nog wel bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

T-Mobile sluit net als KPN winkels voor drie weken om coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore