Ultra high-end

Nederlanders kopen steeds meer dure telefoons, vooral iPhones

17 maart 2020 13:42 Aangepast: 17 maart 2020 14:29
Beeld © Bright

Met de intrede van de iPhone X in 2017 stegen de prijzen van de duurste smartphones. Nederlanders gaan in die stijging mee: een kwart van de gebruikte toestellen is duurder dan 800 euro.

Om precies te zijn valt 26 procent van de smartphones die in Nederland in gebruik zijn in die categorie van duurste smartphones, meldt marktonderzoeker Telecompaper. Het onderzoek kijkt naar de verdeling van smartphones in Nederland in de tweede helft van 2019. In de eerste helft van 2019 bestond nog 21 procent van de smartphones in Nederland uit toestellen van 800 euro of meer.

Apple is de absolute leider in de markt van telefoons van meer dan 800 euro, met een marktaandeel van 72 procent. De nieuwste iPhones beginnen dan ook bij een prijs van 809 euro. Samsung volgt Apple in het duurste segment met een aandeel van 19 procent, Huawei had 8 procent.

Concurrentie snel

Wel staat het marktaandeel van Apple onder druk, schrijft Telecompaper. Concurrenten introduceren al toestellen met 5G en buigbare schermen. Vooral die laatste categorie kent forse prijzen: de buigbare Samsung Galaxy Z Flip kost 1500 euro, de Huawei Mate Xs kost 2500 euro. Samsung heeft zijn belangrijkste Galaxy-toestellen al onthuld, de nieuwste dure iPhones worden in september verwacht. Een goedkopere iPhone zou binnenkort worden gepresenteerd.

Het voormalige segment duurste smartphones, van tussen de 400 en 800 euro, blijft vooralsnog het grootste. Wel kromp het marktaandeel in 2019 iets: van 45 procent in de eerste helft naar 42 procent in de tweede helft van het jaar.

Het marktaandeel van de telefoons boven de 800 euro zal de komende jaren verder groeien, voorspelt Telecompaper. Alleen een vertraging in de groei van de economie zou de groei van dit segment kunnen temperen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Q&A Samsung Galaxy S20: jullie vragen beantwoord

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

iOS 14 gelekt: nieuw in iPhone, iPad en Apple Watch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van