In geuren en kleuren

Nieuwe chip van Intel kan net als mens ruiken

17 maart 2020 11:14

Een nieuwe computerchip van Intel kan specifieke geuren herkennen en registreren. Dat doet het apparaat op dezelfde wijze als het menselijke brein.

Onderzoekers van de chipfabrikant hebben over hun vondst geschreven in het wetenschappelijke blad Nature. De computerchip werkt net als de reukkolven in de hersenen van zoogdieren. Die staan in verbinding met geurreceptoren in de neus en maken op die wijze onderscheid tussen verschillende luchtjes.

Intel werkte bij het ontwerpen van de chip nauw samen met neurofysiologen die zijn gespecialiseerd in de reukkolven van onze hersenen. Op basis daarvan werd een circuit bedacht dat op een computerchip geprint kan worden. 

De digitale reukkolf werd getraind aan de hand van een algoritme dat meerdere geurtjes langs sensoren stuurde. Op termijn werd het systeem slim genoeg om iedere geur correct te identificeren.

Onderzoeksfase

Het zal nog even duren tot de reukchip van Intel in de praktijk zal worden toegepast: op dit moment bevindt het project zich namelijk in een onderzoeksfase. De chip zal pas op een niet nader genoemd moment in productie worden genomen. Vanaf dat moment kan hij worden gebruikt om bijvoorbeeld chemische stoffen in fabrieken te herkennen of om bommen te vinden.

Op de lange termijn hopen de onderzoekers hem zelfs voor andere dingen dan geur te gebruiken. Het denkpatroon dat in de chip is toegepast zou zich ooit kunnen lenen voor complexe rekenprocessen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Alles wat jullie willen weten over de Samsung Galaxy S20-serie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore