Ga naar de inhoud
Tech

Drukte bij aanbieders digitaal onderwijs: één leraar per minuut meldt zich aan

Beeld © Getty

Scholen in Nederland zoeken koortsachtig naar manieren om de komende tijd onderwijs te bieden. Sommige scholen kiezen voor werkboeken, maar de digitalisering van de scholen gaat door het coronavirus ook heel snel.

'Het is op dit moment druk', laat de leerapplicatie Squla, bedoeld voor basisschoolkinderen op maandag met grote regelmaat weten. "Wij zijn druk bezig om iedereen weer zo snel mogelijk toegang te geven. Dank voor je geduld." Alle goedbedoelde pogingen ten spijt, laat ook deze verslaggever zijn kinderen dan maar weer de trampoline in de tuin opklauteren.

"De boel is ontploft", laat Tijntje Louwers van Squla weten. "Zondag waren er al 1500 docenten die een nieuw account aanvroegen. Op een normale dag zijn dat er misschien 20. En vandaag zijn er zo’n 600 tot 700 docenten per uur die hun klas van gemiddeld 25 kinderen aanmelden. De servers kunnen het niet aan."  

Uitdokteren

Ook andere aanbieders van online lesprogramma’s hebben het razend druk. Iedere minuut komt er een leraar bij, zegt Vincent Hofijzer van Gynzy.

Gynzy biedt digitale schoolborden voor basisscholen aan, maar ook de software om via laptops of tablets kinderen digitaal onderwijs te bieden. Normaliter gaat dat met de computer in de klas, maar met de software kun je  er ook thuis mee aan de slag.

Aanbieders en mogelijkheden genoeg, maar wat is nu het beste voor jouw school? Dat vragen ze zich ook af op de Hilversumse Montessorischool Centrum. "We zijn met het team van docenten in overleg over wat haalbaar is om digitaal te doen", zegt directeur Nina Bouwman. "Je knalt niet zomaar alles even online. We moeten het nog uitdokteren. Wordt het Google Classroom of gaan we met iets anders werken?"

Dat uitzoeken gaat volgens haar in alle rust. "We blijven er nuchter onder. Dit krijgen we niet in een dag af. Ik denk dat we donderdag helder hebben hoe het wordt. Wellicht laten we de ouders de werkboeken van de kinderen ophalen. Maar het is ook de kans om het digitaal leren nu op de kaart te zetten."

Dit
Lees ook
Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak

Video

"Zo’n 30 procent van de basisscholen werkt al volop digitaal", zegt Hofijzer van Gynzy. 

"Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. De leraar kan thuis inloggen, oefeningen klaarzetten. De leerlingen kunnen er thuis mee aan de slag. Het enige wat lastig is, is de introductie tot een nieuwe opdracht. De instructies geven gebeurde klassikaal. En nu zal dat op video moeten bijvoorbeeld."

Gekkenhuis

LessonUp is een vijf jaar oud bedrijf dat leraren de mogelijkheid biedt om elkaars lessen te delen. Daarnaast kun je met een app op afstand opdrachten maken waarbij de docent live of achteraf kan meekijken hoe dat gaat. "Het is een gekkenhuis", zegt oprichter Kars Veling. "Gisteren hebben zich 600 docenten ingeschreven en nu is het iedere paar minuten een nieuwe school." 

Gratis

Lesson Up, Squla, Gynzy en ook andere aanbieders hebben hun lesmethoden voor thuisonderwijs voorlopig gratis gemaakt. Maar volgens Veling ben je er als school nog lang niet als je eenmaal ‘digitaal’ bent. "Wij hebben het gereedschap om snel te starten. Dat is 20 procent van het werk. De overige 80 procent gaat het om de creativiteit van school en leraar."

Bij Squla worden ondertussen dubbele diensten gedraaid. "Om te zorgen dat het programma vanavond weer beschikbaar is." In de namiddag deed de site het al weer een beetje. Al was die volgens de dochter van deze verslaggever wel 'erg langzaam'.

Storing
Lees ook
Storing treft Microsoft Teams: lastig voor thuiswerkers
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl