Wetenschap

Eerste klinische proef met corona-vaccin start vandaag

16 maart 2020 15:33 Aangepast: 18 maart 2020 16:45
Patiënt met coronavirus (Covid-19) in Wuhan Beeld © AFP

Een eerste deelnemer aan een klinische proef voor een vaccin tegen het coronavirus krijgt maandag een experimentele dosis.

Mis geen tech-nieuws met onze app: Android en iPhone

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie The National Institutes of Health (NIH) financiert de proef die plaatsvindt in Seattle. De klinische proef is nog niet officieel aangekondigd, maar volgens een anonieme regeringsambtenaar zullen 45 jonge, gezonde vrijwilligers verschillende doses van het vaccin toegediend krijgen.

Er is geen kans dat de deelnemers besmet raken omdat het vaccin het virus zelf niet bevat. Het doel is om te onderzoeken of het vaccin geen gevaarlijke bijverschijnselen veroorzaakt in voorbereiding op grotere testen.

Meerdere onderzoeksgroepen zijn naarstig op zoek naar een vaccin om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Inovio Pharmaceuticals heeft ook vaccinkandidaat in de maak die het bedrijf volgende maand op bijverschijnselen wil testen op enkele tientallen vrijwilligers. Deze testen volgen op andere studies in China en Zuid Korea.

Nog een jaar geduld

Zelfs al komen deze proefvaccins veilig door de eerste testen, dan nog duurt het waarschijnlijk een jaar tot anderhalf jaar voordat een daadwerkelijk vaccin klaar is. En dat zou volgens de experts extreem snel zijn.

Op dit moment zijn er nog steeds geen bewezen medicijnen om het coronavirus te behandelen. In China experimenteren wetenschappers met HIV-medicijnen tegen het virus en met het experimentele medicijn remdesivir, dat in ontwikkeling is om ebola te bestrijden.

Anti-lichaam tegen coronavirus

Ook in Nederland wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van medicijnen. Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een anti-lichaam tegen het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen corona

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Doorbraak: eetbare vaccins zonder koeling te vervoeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van