Ga naar de inhoud
Tech

Postbezorging gaat gewoon door, maar wel voorzichtiger

Een sorteercentrum van PostNL ten tijde van Sinterklaas. Beeld © ANP

Het coronavirus kan niet via poststukken of pakketten worden overgedragen. Toch nemen bezorgers maatregelen en tekenen bijvoorbeeld zelf voor ontvangst. "Mensen willen het pennetje niet meer aanraken."

Volgens woordvoerder Ellen Talsma bezorgt PostNL gewoon in de hele Benelux. "Het virus kan niet worden overgedragen via poststukken of pakketten. Maar de gezondheid en de veiligheid van medewerkers en klanten staat voorop."

Concreet betekent dat in de eerste plaats dat bezorgers de richtlijnen en aanwijzingen van het RIVM. moeten volgen: "Was je handen regelmatig, nies in je elleboog."

Van
Lees ook
Van angst voor sluiting tot serieuze test: ondernemers over corona

Geen handscanners meer

Bij DHL tekenen de bezorgers voorlopig zelf voor ontvangst van een pakket, staat op hun website. Wel met toestemming van de ontvanger. "De kans op besmetting via de scanner is klein, maar op dit moment nemen we graag het zekere voor het onzekere."

PostNL laat weten vanaf maandag de handscanners niet meer uit te wisselen met klanten. "Dan mogen onze pakketbezorgers geen direct contact meer hebben bij het afleveren van pakketten", laat Talsma weten.

DPD-woordvoerder Lieke van Lieshout zegt desgevraagd: "Door toenemende zorgen over de verspreiding van het virus nemen ook de zorgen over de handscanner toe. Mensen willen het pennetje niet meer aanraken. Bij iedere bezorging merken we weerstand."

Daarom kunnen mensen die een pakket van DPD ontvangen via de Predict-service een akkoord geven via hun eigen telefoon of laptop. "Waardoor tekenen met de scanner niet hoeft."

Nederland
Lees ook
Nederland weert vluchten uit vier risicolanden om coronavirus

Maatregelen in sorteercentra

In de sorteercentra van PostNL worden ook maatregelen genomen. "Het zijn grote locaties met veel ruimte, maar er werken ook collega's naast elkaar."

De exacte invulling is voor de leidinggevende op de vloer, zegt Talsma. Die moet er bijvoorbeeld op toezien 'dat niet ineens vijftig collega's tegelijkertijd in de kantine gaan lunchen'.

"Zodra medewerkers symptomen hebben, moeten ze thuis blijven, maar anders moeten ze gewoon naar hun werk komen."

Dat alles volgens de richtlijnen van het RIVM, benadrukt Talsma nog maar eens. Net als DPD en DHL, dat 'extra aandacht voor hygiëne en alertheid op symptomen' heeft.

Thuiswerken
Lees ook
Thuiswerken vanwege de coronacrisis? Dit zijn je rechten en plichten als werknemer

Quarantaine of isolatie

Mensen die een pakket hadden besteld en in thuisquarantaine zitten, kunnen het pakket door iemand anders laten aannemen of ophalen, zegt PostNL.

De postbezorgers zijn ook voorbereid op scenario's waarin post en pakketten niet meer bezorgd kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer een heel gebied in isolatie moet.

Hoe die voorbereidingen er precies uitzien, wil Talsma van PostNL niet zeggen: "Om geen onrust te veroorzaken waar dat niet nodig is. We gaan niet speculeren. De situatie verandert bijna met het uur dus we houden de ontwikkelingen in de gaten. Zodra er aanleiding is voor maatregelen nemen we die." 

Pakketten uit China of Italië

De pakketten uit plekken met een grootschalige virusuitbraak, zoals China of Italië, worden volgens PostNL gewoon bezorgd.

Exacte cijfers heeft PostNL niet. Volgens Talsma is de aanvoer van pakketten 'wellicht minder', aangezien het vliegverkeer uit die landen ook is gedaald, maar tegelijkertijd doen er volgens haar geen noemenswaardige dalingen in aantallen bestellingen voor.

Europa
Lees ook
Europa in greep corona: deze maatregelen gelden in landen om ons heen

DHL zegt op hun website dat bepaalde gebieden in Italië weer toegankelijk zijn en er dus weer zakelijke zendingen bezorgd en afgehaald kunnen worden. Mocht dat toch niet lukken, dan worden zendingen tijdelijk bewaard op de terminal. Zendingen naar bepaalde gebieden in Spanje kunnen mogelijk vertraging oplopen.

DPD vraagt klanten of ze willen controleren of de bestemming van hun pakket in Italië, als bijvoorbeeld een winkel is, wel open is voordat ze een pakket aanbieden.

Update 20:20u: In een eerdere versie van dit artikel stond dat DPD-bezorgers ook zelf tekenen voor pakketten. Dat is niet zo. PostNL geeft handscanners niet meer aan klanten vanaf maandag 16 maart, i.p.v. morgen, zaterdag 14 maart.