Ga naar de inhoud
Van onze partner Samsung

Alles wat jullie willen weten over de Samsung Galaxy S20-serie

Beeld © Samsung

Samsung heeft de nieuwe Galaxy S20-smartphones uitgebracht. Zo’n lancering levert altijd veel vragen op. Wat zijn de grootste veranderingen?

Wij vroegen jullie op de Bright Instagram wat jullie over de nieuwe S20-modellen willen weten en Bram van Bright zocht dit persoonlijk voor jullie uit. De meest gestelde vragen én de antwoorden lees je hieronder.

Wat is het grootste verschil tussen de S20 en de S10?
O.a Steijn_Bruggen

Als je het aan ons vraagt, zijn de grootste verschillen het scherm, de camera's en de 5G-ondersteuning. Alle S20-modellen hebben een scherm dat 120 keer per seconde ververst (120 hz). Dit terwijl de meeste telefoonschermen 60 keer per seconde verversen. Hierdoor zien de interface-animaties er soepeler uit en kan je fijner scrollen door webpagina’s en teksten. De schermen zijn ook een tikje groter geworden dan de S10-serie. 

Daarnaast zijn de camera's een stuk beter geworden, met name de camera's van de S20 Ultra. Die Ultra is trouwens helemaal nieuw in de line-up: er is nu een S20, S20+ en S20 Ultra. 

Het laatste grote verschil is dat de telefoons geschikt zijn om het nieuwe 5G-netwerk te ontvangen.

Hoe goed zijn de camera's?
O.a. Martrein_Spotter

Samsung staat bekend om de kwaliteit van de camera’s en bij deze S20-lichting is dat zeker niet anders. De S20 en S20+ zijn mooie reguliere updates van de vorige Samsung-telefoons, maar de grootste verbeteringen zitten in de camera’s van de S20 Ultra. De ultra-wide camera is wel nog hetzelfde als de S20 en S20+, met 12 MP, maar daarna komt het. Waar de S20 en S20+ een 12 megapixel hoofdcamera hebben, heeft de Ultra een 108 megapixel hoofdcamera.

De S20 en S20+ hebben een 64 megapixel zoomlens voor 3x zoom, maar de S20 Ultra heeft een 48MP zoomlens voor 10x hybride zoom. Hiermee moet je dus 10 keer kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies. Om dit voor elkaar te krijgen maakt de Ultra gebruik van de 108 megapixel hoofdcamera. 

En het is je misschien al opgevallen, maar de Ultra heeft nogal groot op de achterkant ‘Space Zoom 100x’ staan. De telefoon kan dus door een combinatie van de camera’s 100 keer inzoomen. Met 50x zoom is de kwaliteit van de foto’s nog best goed, en dat is echt uniek voor een smartphonecamera.

Hoe lang houdt de batterij het vol?
O.a. Eerens_Robbe

Met een batterij van 5000 mAh heeft de Galaxy S20 Ultra de grootste batterij die wij ooit zagen bij alle bekende telefoons. Het scherm vraagt daar ook wel om aangezien het 6,9 inch is en het scherm meestal de grootste energieslurper is van een telefoon. Maar ondanks dit scherm houdt de batterij van de Ultra het prima een dag vol zonder laden. Dat geldt ook voor de batterij van de S20+ (4500 mAh) en de reguliere S20 (4000 mAh). De Ultra kan met 45 watt draadloos snelladen en ook dat is uniek.

Zit de Bixby-knop er nog?
Odin_Smienk

Nee, deze is verdwenen. Er is alleen nog een knop om de telefoon aan- of uit te zetten en twee knoppen om het volume te regelen. Je kan wel de ‘aan’-knop even inhouden om daarmee met Bixby te praten. De telefoon is ook uitgerust met de Google Assistent.

Wat zijn de nieuwe en grappige functies?
Marc.Horstra

Vooral bij de camera's zijn leuke nieuwe functies ingebouwd. Met Bright Night gebruikt Samsung de camera-hardware om meer licht te vangen en dus mooie foto’s in donkere omstandigheden te maken. Verder heeft het de camera-modus Enkele Opname (Single Take) waarbij je gedurende 10 seconden een video maakt, en de software vervolgens de beste foto’s en video’s selecteert. Ook leuk is de 8K Snap Shot. Als je een video maakt in 8K, kan je de video stilzetten en van dat frame een snapshot maken. Hiermee wordt een foto geëxporteerd van 33 megapixel. Andere nieuwe software features zijn de Focus Modus, Quick Share en Music Share.

Is die 8K video-opname echt zó goed?
Mees.vhd       

Het grootste voordeel van 8K is dat de video's 4 keer zo groot zijn als 4K en 16 keer zo groot als full HD. Mocht je achteraf het kader van de video niet mooi vinden, dan kan je altijd nog een uitsnede maken zonder dat het plaatje opgeblazen wordt. Ook zijn er nu steeds meer 8K-televisies te koop. Dan is het wel gaaf om 8K-content te kunnen produceren met een apparaat dat in je broekzak past. Daarnaast heb je dus de mogelijkheid om via 8K Snap Shot een 33 megapixel foto uit een 8K-video te exporteren.

Hoe snel is het 5G-modem?
Giel_bouwen

Dit zijn de eerste Samsung-telefoons in Nederland die geschikt zijn voor 5G-internet. Het kan dus de juiste frequentie ontvangen om binnenkort 5G te ontvangen. In theorie kunnen hiermee snelheden worden gehaald van ruim boven de 1 Gbts. Dat is sneller dan dat je op dit moment met bedraad glasvezel kunt krijgen. Maar het zal nog even duren voordat deze snelheden in Nederland echt gehaald worden.    

Heeft 5G nu al zin?      
Nathaniel.de.Waal

Het is nog even wachten op 5G in Nederland, maar een vlaggenschip-telefoon zoals de Samsung S20 Ultra koop je zeker voor twee of drie jaar. Alle providers willen ergens dit jaar een 5G-netwerk (gedeeltelijk) uitrollen. T-Mobile wil zelfs een landelijk dekkend 5G-netwerk voor het einde van het jaar. Dan heb je nog niet direct het razendsnelle internet (dat duurt nog tot 2022), maar wel een verbetering van het huidige netwerk. Tot die tijd ontvang je natuurlijk wel gewoon 4G-internet op je S20. Het belangrijkste argument: als je nu een toptoestel koopt, wil je natuurlijk niet dat deze aan het eind van het jaar alweer oud aanvoelt. 

Krijg je de Galaxy Buds+ erbij?
Lodewijlk_spijker                   

Bestel je voor 9 maart 2020 een S20+ of S20 Ultra, dan krijg je inderdaad gratis de draadloze oortjes Galaxy Buds+ erbij, ter waarde van 169,99 euro. Voor een reguliere S20 moet je de oortjes wel zelf kopen. 

Hoe groot zijn de nieuwe modellen?
Joep_9

De S20 is 6,2 inch, de S20+ 6,7 inch en de S20 Ultra zelfs 6,9 inch. Hiermee zijn de modellen net iets groter dan hun voorganger in de S10-serie.

Wat gaan de verschillende modellen kosten?
Robbe_jacobs1

De prijzen lopen uiteen tussen 899 euro en 1549 euro. De telefoons zijn nu te bestellen en worden aan de vroege vogels bezorgd op 12 maart. De telefoons hebben 12 GB RAM en 128 GB opslag. Van de S20 Ultra komt ook een variant met 512 GB opslag. 

Galaxy S20 LTE €899
Galaxy S20 5G: €999
Galaxy S20+ 5G: €1.099
Galaxy S20 Ultra 128GB 5G: €1.349
Galaxy S20 Ultra 512GB 5G: €1.549

Kortom...

Vooral de camera van de nieuwe modellen biedt met 8K, tot 100x zoom en de andere leuke features veel nieuwe mogelijkheden. Maar ook de veranderingen qua scherm en 5G-ondersteuning zijn belangrijke verbeteringen die de S20-serie uniek maken.

Stay tuned om nog meer van de nieuwe S20-modellen te zien. Op de dag van lancering (vrijdag 13 maart) plaatsen we een vídeo waarin we nog véél meer vragen beantwoorden én we je de toestellen laten zien.

Samsung
Lees ook
Samsung Galaxy S20-telefoons brengen 5G naar de massa
Q&A
Kijk ook
Q&A Samsung Galaxy S20: jullie vragen beantwoord