Tech

Dating-app Grindr terug in Amerikaanse handen

07 maart 2020 17:04 Aangepast: 07 maart 2020 17:31
Beeld © Getty

De druk van de Amerikaanse overheid lijkt effect te hebben gehad: de populaire datingapp Grindr is niet langer in Chinese handen. De VS dreigde de app over te dragen aan een curator.

Eigenaar Beijing Kunlun Tech uit China verkoopt zijn meerderheidsaandeel in Grindr van 98,59 procent aan het Amerikaanse bedrijf San Vicente. Het bedrijf betaalt hiervoor 608,5 miljoen dollar (ruim 539 miljoen euro).

Grindr, een datingapp voor homoseksuelen, kwam in 2016 in handen van gameconcern Beijing Kunlun Tech. Het bedrijf nam in eerste instantie een belang van 93 miljoen dollar en lijfde in de twee jaar erna vrijwel het gehele bedrijf in. Beijing Kunlun had tevens plannen om het bedrijf buiten China naar de beurs te brengen.

VS grijpt in

Tot de Amerikaanse autoriteiten in mei 2019 ingrepen. De app zou in Chinese handen een risico vormen voor de nationale veiligheid, oordeelde een speciale commissie van de Amerikaanse overheid.

Beijing Kunlun kreeg een deadline mee: de app moest voor 30 juni 2020 verkocht worden aan een bedrijf met een hoofdkantoor in de VS. Zo niet, zou de app worden overgedragen aan een curator.

'Zorgen om ambtenaren en agenten'

Volgens de Amerikaanse privacyclub Privacy International had de Amerikaanse overheid zorgen over de verspreiding van gegevens van Amerikaanse ambtenaren die Grindr gebruiken, onder wie militairen en agenten van de geheime dienst.

Grindr kwam afgelopen zomer in opspraak omdat het net als enkele andere datingapps de exacte locatiegegevens van gebruikers lekte. De app telt wereldwijd ruim 4,5 miljoen dagelijkse gebruikers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van