Ga naar de inhoud
Gezondheidsorganisaties

Apple en Google weigeren onofficiële corona-apps

Apple en Google weigeren apps rond het coronavirus die niet van gezondheidsorganisaties zijn.

Apple weigert actief apps die over het COVID-19-coronavirus gaan. Dat melden vier anonieme iOS-ontwikkelaars tegenover CNBC. Zij maken bijvoorbeeld apps die bijhouden hoeveel coronameldingen er in welke landen zijn gedaan.

Apple zegt tegen de ontwikkelaars dat dergelijke apps alleen worden toegelaten als ze van officiële gezondheidsorganisaties of overheden zijn. "Apps met informatie over de huidige medische situatie moeten worden ingediend door een erkend instituut", meldt Apple aan één van de ontwikkelaars.

Wie in de App Store zoekt naar 'corona', 'coronavirus' of 'covid-19' krijgt een gering aantal apps, maar daar zit soms nog wel een spelletje of een niet-officiële app tussen. Zo staat de de Nederlandse coronavirustracker van het bedrijf Bloxy nog wel in de App Store, met de belofte dat er RIVM-cijfers getoond worden.

Google blokkeert ook

Ook Google pakt onofficiële corona-apps aan in zijn Play Store. De voorwaarden van Googles appwinkel stellen dat ontwikkelaars niet mogen verdienen aan natuurrampen of leed, als er geen duidelijk voordeel voor slachtoffers is.

Wie in de Play Store zoekt naar 'coronavirus' of 'covid-19' krijgt dan ook geen resultaten. Opa een aparte Play Store-pagina raadt Google zelf een aantal geverifieerde apps aan die informatie geven over het virus, zoals van het Rode Kruis.

Facebook en Twitter

Facebook en Twitter namen eerder al stappen tegen de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus. Facebook verbiedt reclames die genezing van het virus beloven en Twitter promoot sites met betrouwbare informatie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Twitter
Lees ook:
Twitter promoot betrouwbare sites over coronavirus