Vaccins

Doorbraak: eetbare vaccins zonder koeling te vervoeren

06 maart 2020 17:44 Aangepast: 06 maart 2020 20:03

Vaccins moeten gekoeld getransporteerd worden en dat is lastig als de bestemming in een afgelegen gebied is. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een eetbaar goedje waarin vaccins zonder koeling vervoerd kunnen worden.

Er is een race gaande om een vaccin te ontwikkelen voor het coronavirus (covid-19). Als dat eenmaal gelukt is, is de volgende uitdaging de productie en de wereldwijde distributie van zo'n vaccin. Het vervoer van levende virussen vergt momenteel koeling en dat maakt het transport niet alleen kostbaar en lastig, maar soms zelfs onmogelijk.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Texas in Austin heeft nu een methode ontwikkeld waarmee levende virussen zonder koeling zijn te transporteren. Het team werkt daar al sinds 2007 aan. Het idee kwam van een documentaire over hoe het DNA van insecten en andere levende dingen miljoenen jaren gepreserveerd blijft als het ligt opgeslagen in amber. De film Jurassic Park is ook op dat idee gebaseerd.

Suikers en zouten

Het team ging op zoek naar een soortgelijk materiaal, wat hen deed denken aan kandij. De wetenschappers gingen aan de slag met recepten met suikers en zouten, waarin ze levende virussen konden opslaan. Na 450 pogingen vonden ze het recept waarmee dat goed lukt.

Het goedje wordt tussen twee laagjes plastic film geplaatst ter bescherming. Op deze manier kunnen niet alleen vaccins maar ook bacteriën, anti-lichamen en enzymen zonder koeling vervoerd worden. Ter plekke kan de beschermende plastic film laag verwijderd worden, zodat een patiënt het goedje met het vaccin kan opeten. 

Ebola- en H1N1-vaccins

De methode is met succes getest met Ebola- en H1N1-vaccins. Na het afronden van een Ebola-vaccinproject onderzochten de wetenschappers een Ebola-vaccin dat ze drie jaar eerder op deze manier opsloegen. Tot hun grote verbazing bleek 95 procent van de virussen nog actief te zijn. 

Croyle is een startup begonnen die samen met farmaceut AskBio de methode binnen twee jaar commercieel wil uitrollen. Het zou niet alleen een grote doorbraak zijn om vaccins ongekoeld te transporteren, maar omdat vaccins op deze manier opgeslagen eetbaar zijn, scheelt het ook enorm in de kosten. Er zijn geen ampullen en injectienaalden nodig voor het toedienen. Het vaccin zou in een envelop geleverd kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple en Google weigeren onofficiële corona-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van