Ga naar de inhoud
Surveillancesoftware

'Rijken misbruiken omstreden gezichtsherkenning Clearview'

De omstreden surveillancesoftware Clearview met gezichtsherkenning, eigenlijk alleen bedoeld voor gebruik door overheidsdiensten, wordt misbruikt door rijke investeerders.

Clearview is surveillancesoftware voor het opsporen van mensen. De software zoekt met gezichtsherkenning de naam en socialmedia-accounts van een verdachte bij een foto, door die te vergelijken met profielen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Clearview heeft een database met meer dan een miljard profielfoto's verzameld, voordat bedrijven als Google, Twitter en Facebook die verzameling verboden. Clearview stelt dat het die openbaar beschikbare foto's wel mag verzamelen, aangezien die publiekelijk op internet te vinden waren. Bovendien krijgen alleen getrainde wetshandhavers toegang tot het systeem, stelt het bedrijf.

Mensen opzoeken

Dat blijkt niet waar, meldt The New York Times. Rijke investeerders gebruiken Clearview voor eigen doeleinden. De krant noemt een voorbeeld van miljardair John Catsimatidis, eigenaar van een supermarktketen. Catsimatidis zat in 2018 in een restaurant, en zag zijn dochter met een onbekende man binnenkomen.

Catsimatidis liet een ober een foto van de man maken, en voerde die in Clearview in. Momenten later wist de miljardair precies wie de man was. Destijds was Clearview nog onbekend bij het grote publiek. Catsimatidis had toegang tot Clearview omdat zijn supermarkt de software testte om winkeldieven te identificeren.

Ashton Kutcher

Durfinvesteerder Hal Lambert heeft in een interview ook toegegeven de app zelf te gebruiken. Hij zegt Clearview te demonstreren aan vrienden en potentiële investeerders. Hetzelfde geldt voor durfinvesteerder David Scalzo, die zijn dochters met Clearview heeft laten spelen. "Ze gebruiken het op zichzelf en hun vrienden om te zien op wie ze lijken", aldus Scalzo.

The New York Times haalt ook acteur Ashton Kutcher aan, die ook in technologie investeert. Hij zei in september in YouTube-serie Hot Ones: "Ik heb een app op de telefoon in mijn broekzak. Het is een bèta app, een gezichtsherkenningsapp."

Angstaanjagend

"Ik kan het voor iedereens gezicht houden en het vindt dan uit wie je bent, welke internetaccounts je hebt, hoe je eruit ziet. Het is angstaanjagend", aldus Kutcher. De acteur wilde niet op vragen van The New York Times ingaan, waardoor het niet duidelijk is of Kutcher het over Clearview had.

Miljardair Catsimatidis heeft ondanks het voltooien van de test nog steeds toegang tot Clearview. "Ik doe het als hobby", zegt hij over het gebruik van de app. "Ik vraag mensen om toestemming. Het is een soort trucje. Mensen vinden het leuk."

YouTube
Lees ook
YouTube tegen startup: stop met verzamelen van gezichten

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's