Elektrische auto's

Waar blijven de goedkope elektrische auto's?

05 maart 2020 16:22 Aangepast: 05 maart 2020 20:53
Dacia Spring

Bijna iedereen wil wel een Tesla, maar wie kan het betalen? Elektrisch rijden is nu nog niet voor iedereen weggelegd. Wanneer komen de goedkope elektrische auto's?

In de comments onder onze cursus elektrisch rijden komt één opmerking vaak terug: ik zou wel willen, maar kan het niet betalen! Begrijpelijk, want voor 5000 euro koop je een prima tweedehands benzinewagen, maar een elektrische tweedehands auto begint pas bij ongeveer 10.000 euro.

Ook bij nieuwe elektrische auto's zie je dat verschil. Voor 10.725 euro koop je een Peugeot 108, wil je elektrisch rijden (en is een Twizy van 8000 euro je te winderig), dan tik je minimaal 22.400 euro voor een Volkswagen e-Up. Dat is het dubbele. 

Dat heeft twee belangrijke oorzaken: een accu is een bijzonder duur onderdeel. Afhankelijk van de capaciteit heb je het over een bedrag van 6000 tot 12000 euro. Ze worden rap goedkoper natuurlijk, maar een benzinetank is altijd voordeliger. Aan de andere kant is er nog niet het voordeel van de grote aantallen. Hoe meer van dezelfde auto er gemaakt worden, hoe goedkoper ze per stuk kunnen worden. De elektrische auto maakt nog steeds maar een klein gedeelte uit van de nieuw verkochte auto's. 

Volkswagen en Renault

De instapprijs is al aardig gezakt sinds de dagen van de eerste Nissan Leaf. Op dit moment kun je het trio van de Volkswagen-groep kopen voor circa 23.000 euro. De Volkswagen e-Up!, Skoda Citigo en Seat Mii Electric hebben een accu van 37 kWu en een bereik van ongeveer 200 kilometer.

De Renault Twingo ZE, die later dit jaar komt voor 22.000 euro, gaat met zowel prijs als bereik daar onder. Helaas met het bereik verder dan de prijs. Een 22 kWu accu geeft je maar 130 kilometer bereik. De prijs is aardig 2020', het bereik voelt meer als 2011.

De auto die serieus verandering zou kunnen brengen is de Dacia Spring. Daarvan is de komst aangekondigd voor 2021, maar de prijs is er nog niet officieel. Hij is gebaseerd op de Renault Kvid K-ZE die in India voor nog geen 9000 euro verkocht wordt. Nu zijn eisen aan Europese auto's strenger en zal de Dacia Spring flink duurder zijn. Maar mogelijk wordt het de eerste elektrische auto met een prijs rond de 15.000 euro. 

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van