Inzoomen maar

Hoogste resolutie foto van Mars ooit: 1,8 miljard pixels

05 maart 2020 16:53 Aangepast: 06 maart 2020 08:12

NASA's Curiosity Mars Rover heeft een panoramafoto geschoten van het Mars-landschap met een resolutie van maar liefst 1,8 miljard pixels. Het is de foto van Mars met de hoogste resolutie ooit.

De panoramafoto bestaat uit meer dan duizend losse beelden. NASA heeft er meerdere maanden over gedaan om deze losse beelden aan elkaar te plakken tot één mega-panorama.

De panorama bevat 1,8 miljard pixels, oftewel dit is een foto van 1800 megapixels. Het is de hoogste resolutie foto die de NASA ooit van het Mars-landschap heeft geproduceerd.

De panorama is gemaakt met de Mastcam, oftewel de mastcamera telefotolens. De telefotolens kon echter niet het dek en de robotarm van de Curiosity-rover fotograferen. Daarvoor gebruikte de Mastcam zijn kortere lens. Daarmee maakte hij een lagere resolutie panorama van 650 miljoen pixels, die het dek en de robotarm wel bevat.

De panorama's zijn van de Glen-regio op Mars. Ze zijn in de laatste week van november genomen. De NASA-medewerkers die Curiosity besturen hadden toen vakantie rond de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Ze hadden de rover geprogrammeerd om de foto's in hun afwezigheid te nemen.

De panorama maakt het mogelijk om via een speciale viewer tot aan de rand van de krater waar de rover zich bevond in te zoomen. Ook kan je via die pagina de complete 2,25 GB panorama naar je desktop downloaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bekijk de maan vanuit de Apollo 13 in 4K dankzij NASA

Geen tech-video missen? Abonneer je op het Bright YouTubekanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van