Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Grote steden zijn Airbnb zat en willen Europees optreden

04 maart 2020 18:46
Beeld © ANP

22 Europese steden willen hulp van de Europese Commissie in de strijd tegen illegale verhuur van huizen via online platformen als Airbnb. De illegale verhuur ontwricht de huizenmarkt in de steden, stellen de steden.

Daarom pleiten de burgemeesters voor extra regels zodat de verhuurplatforms data moeten delen in de steden waar zij actief zijn. De brief aan de Europese Commissie is ondertekend door Amsterdam en 21 andere grote Europese steden, waaronder Barcelona, Berlijn en Londen. 

"De huidige Europese regelgeving maakt ons vrijwel machteloos", klagen de steden. Strengere regels voor verhuurplatformen kunnen zorgen voor een evenwichtige groei in toerisme, die niet ten koste gaat van de huizenmarkt en de kwaliteit van leven in de steden, schrijven zij.

De gemeenten willen dat Airbnb en vergelijkbare platformen relevante gegevens gaan delen over de mensen die hun woning aanbieden, zodat gemeenten de wet kunnen handhaven. Welke gegevens dat precies zijn zeggen ze niet.

'Rolkofferterreur'

Vakantieverhuur is de gemeente Amsterdam en andere grote gemeenten al langer een doorn in het oog. De verhuur via platformen als Airbnb zou ontwrichtend werken voor de woningmarkt. Daarnaast ervaart 80 procent van de bewoners van het centrum van Amsterdam overlast ervaart door verhuur via Airbnb. 

In aanloop naar de strengere regels belooft Airbnb dat het verhuurders weert als zij zich niet registreren bij de gemeente. Airbnb denkt ook aan decibelmeters om geluidsoverlast te meten. En het wil een klachtenlijn openen, waar buurtbewoners overlast kunnen melden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Airbnb-verhuur zonder vergunning is illegaal. En nu?

Nieuwe wet onderweg

De Tweede Kamer werkt aan een nieuwe wet die verhuurders verplicht stelt zich bij de gemeente te registreren. Nu is die verplichting er niet, waardoor overheden niet weten wie zijn woning aanbiedt via Airbnb.

Twee maanden geleden bleek nog dat de regelgeving in Amsterdam niet deugde. De meldplicht die de gemeente aan huiseigenaren oplegt, is in strijd met de wet. Het gevolg is dat geen enkele huiseigenaar zonder vergunning zijn huis nog mag verhuren via sites zoals Airbnb. Maar gemeenten hebben geen werkend vergunningsstelsel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Airbnb gaat registratie verhuurders controleren en overlast aanpakken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore