Elektrische auto's

Subsidie elektrische auto's officieel: 4000 euro bij aankoop

04 maart 2020 15:05 Aangepast: 04 maart 2020 15:19

Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische auto kunnen consumenten vanaf 1 juli 4000 euro aan subsidie aanvragen. Voor een tweedehands exemplaar is 2000 euro beschikbaar.

Met de subsidieregeling hoopt het kabinet de aanschaf van elektrische auto's te stimuleren.

"Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs", zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Ze hoopt die drempel te verlagen met de subsidie.

Minstens 120 km bereik 

De auto's waar de subsidie voor opgaat moeten tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn en op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden. Ook moet de auto enkele jaren van dezelfde eigenaar blijven.

Eigenaren die binnen drie jaar van auto veranderen moeten een deel van de subsidie terugbetalen. Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie.

Klimaatakkoord

Het kabinet had tot 2025 al 250 miljoen euro gereserveerd voor de regeling, afgesproken in het klimaatakkoord. Als het geld op is worden er ook geen nieuwe subsidies uitgegeven, aldus Van Veldhoven. Het subsidiebedrag voor de aankoop van nieuwe auto's zal de komende jaren geleidelijk teruglopen, omdat elektrische auto's steeds goedkoper worden. Voor occasions blijft het bedrag 2000 euro.

Kijk ook de Bright-serie over elektrische auto's:

Volgende video niet missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen presenteert elektrische ID.4 met 500 km bereik

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

BMW onthult 'Tesla-killer' met 600 km bereik

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elektrische stadsauto van Citroën kost maar 7000 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van