Onderzoek

'YouTube raadt minder complotvideo's aan na aanpassing'

04 maart 2020 15:01 Aangepast: 04 maart 2020 17:42

Een aanpassing in het YouTube-algoritme heeft ervoor gezorgd dat er minder video's over complottheorieën worden aangeraden.

Dat concluderen onderzoekers van de University of California, aldus Engadget. Google zei in januari 2019 al het algoritme aan te passen, zodat complotvideo's minder snel in de lijst met aanbevelingen terechtkwamen. Dat heeft volgens de onderzoekers gewerkt. De kans dat je een complotvideo aangeraden krijgt door het algoritme is met 40 procent gedaald.

Kunstmatige intelligentie

Voor het onderzoek werd een kunstmatige intelligentie gebruikt. Deze kreeg honderden video's ingeladen, waaronder zowel gewone video's als complotbeelden. Op basis daarvan leerde de computer om een onderscheid tussen de twee te maken, zodat een nog breder gedeelte van YouTube onderzocht kon worden.

De resultaten zullen goed nieuws zijn voor YouTube, dat de afgelopen twee jaar steeds meer te maken kreeg met complottheorieën. Lange tijd werden deze door het algoritme aangeraden als je een video over een vergelijkbaar onderwerp te zien kreeg. Hierdoor kwamen mensen onbedoeld in aanraking met deze theorieën.

Stille dood

Door het algoritme aan te passen, gaan deze video's een stille dood tegemoet. Complotdenkers zijn nog steeds vrij om op YouTube te uploaden en hun visie te verspreiden, maar ze worden niet langer door de website gepromoot.

Een jaar geleden nam YouTube nog concretere maatregelen tegen dergelijke video's. Toen werd het kanaal van complotdenker Alex Jones weggehaald, nadat hij beweerde dat een aanslag in Christchurch in scène was gezet.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van