Tech

'Facebook wil cryptoplannen Libra aanpassen na kritiek'

04 maart 2020 15:55
Beeld © Facebook-ceo Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

Facebook overweegt zijn plannen voor een eigen cryptomunt en betaalsysteem, het Libra-project, radicaal om te gooien. Om kritische toezichthouders, overheden en politici gerust te stellen, zouden ook andere valuta worden toegestaan op het betaalplatform.

Dat vertellen bronnen rond het project aan Bloomberg. Met het toestaan van andere munten zouden dus ook de euro en dollar verstuurd kunnen worden met het systeem, en eventueel in de toekomst ook cryptogeld dat door centrale banken wordt uitgegeven. 

Dat de andere munten worden toegelaten, betekent niet dat er een streep gaat door de eigen munt; de libra. Die munt moet er nog steeds komen, laat Facebook weten in een reactie. "Facebook blijft toegewijd meewerken aan het project."

Skeptische toezichthouders

Facebook maakte de Libra-plannen vorig jaar bekend, samen met een consortium van bedrijven en organisaties. De nieuwe digitale munt, libra, en het daaraan gekoppelde bestaalsysteem Calibra, zou financiële dienstverlening mogelijk maken voor iedereen. Zodat iedereen geld naar elkaar kan sturen of betalen voor diensten: ook de 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bank. 

Toezichthouders, politici andere critici buitelden over elkaar heen om hun zorgen te uiten. Cryptomunten zoals de libra zouden witwassen, fraude en financiering van terrorisme in de hand werken. Daarnaast zou het systeem de financiële stabiliteit in gevaar kunnen brengen, is de angst.   

Afhakers en nieuwe leden

Door de kritiek en de onrust die ontstond, haakten al meerdere deelnemers in het consortium af. Mastercard, Visa, eBay en Paypal en een aantal andere partijen trokken zich terug, terwijl andere partijen zich juist aansloten bij project.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg moest de plannen verdedigen tegenover politici. Hij gaf onder meer aan dat Facebook zijn eigen munt pas zou lanceren als autoriteiten in de VS daar toestemming voor geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore