Aanvullend

Officiële NL-Alert-app voor iOS en Android uitgebracht

04 maart 2020 13:47 Aangepast: 04 maart 2020 14:20
Beeld © ANP

De Rijksoverheid heeft een officiële NL-Alert-app uitgebracht voor iOS en Android als aanvulling op de standaard noodmelding op smartphones.

Android-telefoons en iPhones ontvangen al een aantal jaar een NL-Alert. Zo'n melding wordt in noodsituaties naar alle smartphones gestuurd, zoals bij griepepidemieën, natuurrampen of extreme drukte. Inmiddels worden de meldingen door bijna 13 miljoen toestellen ontvangen.

Nu is er een aanvullende app voor iOS en Android uitgebracht. De Rijksoverheid waarschuwt gebruikers om de standaard noodmelding op telefoons niet uit te schakelen. Die melding wordt namelijk via een apart systeem verstuurd en kan daarom zelfs verzonden worden als het normale netwerkverkeer verstoord is. Normale apps werken dan niet of minder goed.

Wat te doen bij rampen

De nieuwe app toont gebruikers wel een geschiedenis van meldingen in de afgelopen zeven dagen. Ook kunnen gebruikers één of meerdere voorkeurslocaties instellen, zodat meldingen rond bijvoorbeeld de werk- en woonplaats van gebruikers op een rij staan.

De app toont ook informatie over wat gebruikers in verschillende noodsituaties moeten doen. Die informatie is wel alleen zichtbaar als er een noodsituatie speelt.

De app lijkt nog wat kuren te hebben bij het opslaan van voorkeurslocaties; de app geeft dan op zowel Android als iOS een foutmelding. Een woordvoerder van de Rijksoverheid stelt dat de app nog in een testfase zit. De app wordt al wel openbaar aangeboden in de appwinkels, maar zal vanaf 30 maart pas door de overheid gepromoot gaan worden. De overheid doet zijn best alle foutmeldingen op te lossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NL-Alert bereikte recordaantal mensen: 12,9 miljoen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van