1,2 miljoen huishoudens

KPN start uitrol gigabitinternet op glasvezel

03 maart 2020 13:26 Aangepast: 03 maart 2020 13:29
Beeld © ANP

Glasvezelklanten van KPN kunnen voortaan een downloadsnelheid van een gigabit (1 Gbps) gebruiken.

De provider is op dinsdag gestart met de uitrol van deze hogere snelheden op het glasvezelnetwerk. Een gigabitabonnement kost 65 euro per maand. In totaal hebben 1,2 miljoen huishoudens hier de juiste aansluiting voor.

Bij het abonnement zal in eerste instantie een uploadsnelheid van 500 Mbps worden geboden. Later dit jaar zal die snelheid ook naar een gigabit worden opgeschroefd. 

Later dan verwacht

KPN beloofde in februari 2019 al dat er een gigabitabonnement aan zat te komen. Toen dacht het bedrijf nog de optie voor het einde van dat jaar te introduceren, wat uiteindelijk niet is gelukt.

Op termijn hoopt de provider een abonnement met een snelheid van 10 gigabit te bieden, al is nog niet bekend wanneer deze optie beschikbaar zal zijn.

Gigabit in Nederland

Glasvezel maakt het mogelijk om hogere internetsnelheden te bieden met ook een relatief hoge uploadsnelheid. Sommige glasvezelproviders bieden al langer gigabitverbindingen, waaronder providers Netrebel en Tweak.

Glasvezel is in Nederland nog maar beperkt beschikbaar, waardoor nog niet ieder huis toegang heeft tot dit netwerk. VodafoneZiggo biedt sinds kort gigabitsnelheden via het oude kabelnetwerk, maar levert dit alleen nog in Den Haag. Op termijn moet dit landelijk worden uitgerold. Bij dit kabelnetwerk ligt de uploadsnelheid op hooguit 50 Mbit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

XS4ALL definitief opgegaan in KPN

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van