Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Privacyboete van half miljoen voor tennisbond om verkoop ledengegevens

03 maart 2020 11:20 Aangepast: 03 maart 2020 14:24
Beeld © Getty

Tennisbond KNLTB krijgt een boete van ruim een half miljoen euro vanwege de verkoop van persoongegevens van honderdduizenden leden in 2018. De tennisbond heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onrechtmatig gehandeld. De sponsoren benaderden een deel van de leden per post en telefoon met aanbiedingen. De tennisbond is hoogst verbaasd over de boete.

De KNLTB gaf onder meer naam, adres en geslacht door aan twee sponsors, TennisDirect en de Nederlandse Loterij. De ene sponsor ontving de persoonsgegevens van 50.000 leden, de ander van meer dan 300.000.

In 2018 kwam het al bijna tot een rechtszaak over de kwestie, toen leden van de bond aan de bel trokken over het besluit van de bond om gegevens door te verkopen. De twee acties met TennisDirect en de Nederlandse Loterij waren toen al uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Persoonsgegevens eerder verkocht, maar nu weer even veilig bij tennisbond

Verkoop gegevens verboden

De AP legt de tennisbond nu een boete op van 525.000 euro. De AP stelt dat verkoop van de persoonsgegevens zonder toestemming 'doorgaans' verboden is. Op de vraag wat met doorgaans wordt bedoeld zegt AP dat het simpelweg verboden is maar er in de toekomst uitzonderingen mogelijk kunnen zijn. 

De KNLTB dacht echter een 'gerechtvaardigd belang' te hebben bij de verkoop en zegt 'met verbazing' kennis te hebben genomen van de boete. 

'Starre Autoriteit'

Ook NOC-NSF spreekt met verbazing over het besluit van de AP. De sportkoepel is met de Autoriteit in overleg over de toepassing van de privacywet AVG. Volgens zakelijk directeur John Bierling zou de AP haar voorlichtende en richtinggevende taak beter op moet pakken in plaats van meteen tot handhaving over te gaan.

"Het kan niet zo zijn dat verenigingen worden geconfronteerd met een starre Autoriteit die onvoldoende inlevingsvermogen heeft in de maatschappelijke belangen van de 24.000 verenigingen met samen 5,5 miljoen leden", aldus Bierling.

De KNLTB gaat in beroep tegen de uitspraak. "Want leden zijn erover geïnformeerd en hebben zich eenvoudig kunnen afmelden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Criminelen sturen tennissers phishingmail via gehackte vereniging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore