Elektrische auto's

Hyundai stuurt waterstoftrucks de weg op

03 maart 2020 08:51 Aangepast: 03 maart 2020 08:56
Beeld © Hyundai

Als test gaan vanaf volgende maand vijftig Hyundai-vrachtwagens op waterstof rijden in de Zwitserse Alpen. Hiermee wil de fabrikant aantonen dat dit type truck goed bestand is tegen hoogteverschillen.

In een wereld waar steeds meer auto's elektrisch worden, kunnen de vrachtwagens niet achterblijven. Zo heeft Tesla met de Semi een elektrische vrachtwagen in ontwikkeling, maar volgens Hyundai is dit niet overal de oplossing, schrijft Reuters.

Het bedrijf stelt dat elektrische vrachtwagens te zwaar worden om de bergen goed over te komen. Het betere alternatief volgens Hyundai vrachtwagens op waterstof. Om dit te bewijzen, start het vanaf volgende maand met 50 trucks in de Zwitserse Alpen.

Op een volle tank kan 400 kilometer gereden worden. De waterstof is duurzaam omdat deze wordt opgewekt door de grote waterkrachtcentrales in Zwitserland. De vrachtwagens zijn nog niet te koop, maar kunnen worden gehuurd per vracht.

Prijzig

Voorlopig is waterstof veel duurder dan diesel, maar het automerk hoopt dat accijnzen zorgen voor een hogere dieselprijs en dat de prijs van waterstof door massaproductie en efficiëntere omzetting lager wordt.

Het grotere doel is dat het van 50 trucks volgende maand naar 1600 waterstofwagens in 2025 gaat. Hyundai wil later dit jaar uitbreiden naar minstens twee andere Europese landen. Het gaat kiezen tussen Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen en Nederland.

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoogleraar: waterstof ongeschikt voor auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van