Ga naar de inhoud
Gevisherkenning

Google wil vissen gaan redden met technologie

Beeld © Tidal

Google-moederbedrijf Alphabet wil met geavanceerde computersystemen beter inzicht krijgen in het gedrag van vissen in de zee. De technologie moet bijdragen aan duurzame visserij.

Google-moederbedrijf Alphabet investeert regelmatig in projecten waar op de lange termijn geen winstmodel op te plakken is. Bekende voorbeelden zijn de jarenlange investeringen in zelfrijdende auto's en bezorgdrones. Deze zogeheten 'moonshots' zijn ondergebracht in de bedrijfstak genaamd X. Nu heeft het bedrijf weer een nieuw moonshotproject gelanceerd met de naam Tidal.

"De mensheid is de oceaan over het breekpunt aan het duwen, maar we kunnen niet beschermen wat we niet begrijpen", schrijft projectleider Neil Davé. Het bedrijf lanceert daarom met Tidal een camerasysteem plus softwarepakket om beter inzicht te krijgen in het leven van vissen. Op deze manier hoopt Davé in eerste instantie de visteeltsector beter te informeren over hoe de vangst het minst schadelijk te organiseren is.  

'Gezichtsherkenning'

X-medewerkers zijn al drie jaar bezig met de voorbereiding van dit project. De opvallendste uitkomst hiervan is een camerasysteem dat tegen de kou en het zoute water bestemd is en dus lang onder water kan functioneren. Een software-analyse laat vervolgens zien welke patronen welke vissen maken.

In het gifje dat X over Tidal online plaatste, heeft de herkenningssoftware wel wat weg van gezichtsherkenningsoftware: 

Volgens Davé is het helpen van de visteelt de eerste stap van Tidal. "Als we onze technologie valideren en meer over de oceaan leren, dan willen we de technologie op andere gebieden en problemen loslaten, om zo met hulp van experts nieuwe oplossingen te vinden om deze waardevolle bron te beschermen en te behouden."

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTubekanaal