Google Stadia

'Google betaalt gamemakers te weinig voor Stadia'

02 maart 2020 12:22 Aangepast: 02 maart 2020 12:46
De controller van Google Stadia Beeld © Bright

Het aanbod aan spellen op de gamestreamingdienst Google Stadia is maanden na de start nog altijd erg beperkt. Volgens gamemakers komt dat doordat de vergoeding die Google biedt te laag is.

Sinds november 2019 is de gamestreamingdienst Google Stadia in de lucht. Gebruikers hoeven spellen niet meer te downloaden, ze kunnen direct beginnen met spelen, doordat de games in de cloud draaien en worden gestreamd naar de apparaten. Vier maanden na de lancering van Stadia is de catalogus met games nog angstvallig leeg: er zijn maar 28 spellen beschikbaar.

BusinessInsider vroeg aan verschillende gamemakers waarom hun spellen niet te vinden zijn op het platform en kreeg twee soorten reacties. Er wordt vooral niet genoeg geld geboden door Google. "Het aanbod was zo laag dat het niet eens onderdeel was van een gesprek", aldus een manager bij een groot gamebedrijf volgens Business Insider.

De andere reden is dat het vertrouwen van de gamemakers in het platform niet groot is. "Gezien Googles geschiedenis weet ik niet eens of ze over een jaar nog aan Stadia werken", aldus een andere anonieme game-ontwikkelaar. Google lanceert regelmatig nieuwe diensten, die het bij uitblijven van succes weer stopzet.

120 extra spellen beloofd

Google belooft om de gamebibliotheek van Stadia nog dit jaar uit te breiden met ongeveer 120 games, waaronder de grote spellen DOOM Eternal en Cyberpunk 2077.

Op dit moment zijn onder andere de spellen Assassin's Creed Odyssey, Farming Simulator 19, DOOM en Football Manager 2020 te spelen met Stadia. Elk spel moet individueel worden afgerekend.

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore