Alziend oog

Vaticaan roept op tot regulering gezichtsherkenning

28 februari 2020 17:37 Aangepast: 28 februari 2020 17:38
Paus Franciscus. Beeld © AFP

Het Vaticaan voegt zich bij techbedrijven Microsoft en IBM in een oproep voor strenge regulering van gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie.

De twee bedrijven en het Vaticaan slaan de handen ineen om te pleiten voor regulering en een meer ethische ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt persbureau Reuters. De drie partijen vinden dat kunstmatige intelligentie de privacy moet respecteren, en betrouwbaar en transparant moet werken.

Paus Franciscus steunt de oproep van het Vaticaan. De paus waarschuwde eerder voor kunstmatige intelligentie, en zei toen dat AI geen "vijand van het algemeen belang" mag worden en niet mag leiden tot een "vorm van barbarij op basis van het recht van de sterkste".

De paus was door ziekte zelf niet aanwezig op de conferentie waar het Vaticaan, IBM en Microsoft de oproep deden.

Slecht voor gelijkheid

Volgens de paus zorgt kunstmatige intelligentie voor een grotere verzameling data waar een enkeling toegang toe heeft. "Ongelijkheden nemen enorm toe, kennis en rijkdom gaan naar een paar handen met groot gevaar voor democratische gemeenschappen", aldus de paus.

Paus Franciscus geeft regelmatig adviezen rond moderne technologie. Zo riep hij tijdens een preek in december nog op om de smartphone wat vaker weg te leggen, en in plaats daarvan gesprekken te voeren met familie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore