Apex 2020

Deze poortloze telefoon heeft een camera achter het scherm

28 februari 2020 17:26 Aangepast: 28 februari 2020 17:41
Beeld © Vivo

De Chinese fabrikant Vivo heeft een nieuwe smartphone laten zien met een camera onder het scherm verwerkt. Het Apex-toestel heeft geen enkele aansluitpoort en kan extra snel draadloos laden.

De Chinese telefoonmaker Vivo toonde begin 2018 zijn eerste Apex-telefoon. Dat concepttoestel had zeer smalle schermranden en een popupcamera, twee eigenschappen die niet veel later ook in meerdere nieuwe smartphones kwamen.

De nieuwe Vivo Apex 2020 is een telefoon met nog dunnere schermranden, en met zijranden die een hoek van 120 graden maken. Dat lijkt op de Edge-schermen die Samsung enkele jaren in zijn Galaxy S-telefoons bouwde, maar dan extremer.

De selfiecamera zit in het concept van Vivo achter het scherm gebouwd. Er zijn al vaker telefoonmakers geweest die zo'n verstopte camera voor elkaar willen krijgen, voor massaproductie is dat vooralsnog niet gelukt. Ook Samsung zou hier aan werken.

Camera stabieler en meer zoom

Achterop het concepttoestel zit een 48 megapixelcamera met volgens Vivo sterk verbeterde fysieke beeldstabilisatie. Die zou tot twee keer beter werken dan de huidige methode.

De optische zoom bedraagt 7,5x door gebruik te maken van een serie lenzen en een prisma. Die methode gebruiken huidige smartphones met een groot zoombereik ook al, omdat er anders een lens achter uit de telefoon zou moeten steken.

Zonder aansluitpoorten

De telefoon heeft net als het concept van vorig jaar geen fysieke poorten en kan volgens Vivo draadloos opladen met 60 Watt, waarmee een batterij van 2000 mAh in 20 minuten helemaal geladen zou kunnen worden. Veel huidige draadloze laders gaan nog tot 15 Watt.

Het is niet bekend welke elementen van de Apex 2020 echt in een toekomstig Vivo-toestel verwerkt zullen worden.

Zijn vouwtelefoons de toekomst?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore