Ga naar de inhoud
Streaming wint

Opnieuw minder Nederlanders die illegaal downloaden

Nog maar 23 procent van de Nederlanders heeft afgelopen jaar wel eens illegaal video's, muziek of games gedownload.

Dat meldt Telecompaper op basis van een grote enquête. In november 2019 gaf 77 procent van de Nederlanders aan niet meer illegaal te downloaden, vooral omdat er inmiddels zoveel legale streamingdiensten zijn.

Nu gebruikt 6 procent van de Nederlanders nog een torrentsite of aanverwante methode om te downloaden, ook worden Usenet en FTP gebruikt voor respectievelijk 4 en 3 procent van de Nederlanders. 

De groep illegale downloaders is de afgelopen twee jaar licht gedaald. Begin 2018 zei 24 procent van de Nederlanders nog weleens illegaal te downloaden. Begin 2016 was dat nog 35 procent en de piek lag in 2013 op 41 procent van de Nederlanders.

Downloaden uit illegale bron is sinds april 2014 verboden in Nederland. Daardoor treden auteursrechtenorganisaties als Stichting Brein harder op, vooralsnog vooral tegen de grote illegale uploaders.

Heel groot legaal aanbod

Het aanbod legale bronnen voor video's, muziek en games is nog nooit zo groot geweest. Steeds meer bedrijven beginnen een eigen streamingdienst. Zo kunnen in Nederland onder meer films en series worden gekeken op Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+ en NL Ziet.

De Nederlanders die nog wel illegaal downloaden doen dat steeds minder. Het wordt volgens hen moeilijker en de sites die ze kenden zijn soms niet meer beschikbaar. Een kleinere groep zegt juist meer te zijn gaan downloaden, mede omdat zij nieuwe, makkelijkere manieren hebben gevonden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's