Ga naar de inhoud
AED

Rode Kruis stopt met het overzicht van defibrillators in EHBO-app

Beeld © ANP

Het Rode Kruis in Nederland heeft donderdag zijn openbare database gesloten waarop plekken van automatische externe defibrillators (AED's) ofwel hartstarters vermeld stonden.

Het is voor het Rode Kruis niet te doen om een volledige en betrouwbare opgave bij te houden, aldus een woordvoerster. Menskracht en tijd ontbreken en de informatie komt niet vanzelf, want er is geen meldplicht voor mensen die een dergelijk hulpmiddel voor bij een hartstilstand ophangen. De database was te vinden in de Rode Kruis EHBO-app.

"De kracht van ons systeem was dat alle Nederlanders AED’s konden aanmelden, maar dat blijkt na veelvuldige inzet van onze mensen onvoldoende te gebeuren", aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. 

"Wij hebben hard gewerkt aan het verbeteren van de database, maar zijn nu tot de conclusie gekomen dat de gewenste verbeteringen uitbleven. Met dit inzicht is het onwenselijk om de database nog langer aan te bieden."

'Geef je ogen de kost'

AED’s hangen vaak op openbare plekken en in publieke gebouwen. "Geef je ogen dus goed de kost en kijk waar een AED hangt op plekken waar jij regelmatig komt. Zoals je in een gebouw kijkt waar de nooduitgang zit, zoek je dus ook de aanwezige AED", aldus het Rode Kruis. Vaak hangt bij gebouwen waar een AED hangt een bordje op de gevel. Ook zijn sommige AED’s buiten geplaatst, in een speciale kast.

Op de site van de Hartstichting is ook een overzicht van AED's te vinden.

Groot
Lees ook
Groot onderzoek naar voorspelling hartstoornis met Apple Watch
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl