Ga naar de inhoud
Streamingdiensten

Omzet Nederlandse muzieksector groeit snel door streaming

De Nederlandse muziekindustrie zag in 2019 de omzet flink stijgen. Van de omzet kwam 78 procent van streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music.

De omzet van de muziekindustrie in ons land was in 2019 ruim 206,8 miljoen euro. Dat is 13,2 procent meer dan het jaar ervoor.

Volgens de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, gaat het om de sterkste omzetgroei in vijf jaar. De streamingmarkt was goed voor 161,7 miljoen euro en steeg daarmee 23 procent ten opzichte van 2018.

Succesnummers van Nederlandse bodem waren vorig jaar Frenna met het album Francis en de single Hij is van mij van Kris Kross Amsterdam met Maan, Tabitha en Bizzey. Ook Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle, Snelle, Boef, Lil' Kleine en Duncan Laurence scoorden goed.

Op internationaal vlak deden artiesten als Billie Eilish, Ed Sheeran, Post Malone, Lewis Capaldi en Tones and I het prima.

Vinyl niet meer zo hot

De verkoop van fysiek producten nam af van 45,5 miljoen in 2018 naar 40,6 miljoen in 2019 en daalde daarmee 10,7 procent.  

De verkoop van lp's, die eerder een flinke stijging doormaakte, daalde afgelopen jaar met 1,3 procent.

Groei
Lees ook
Groei Spotify boven verwachting: 271 miljoen gebruikers

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl