Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische fietsen

E-bikes krijgen traploze automaat

28 februari 2020 10:17 Aangepast: 28 februari 2020 20:58

Met deze speciale motor kan een e-bike traploos schakelen. Het systeem is geïnspireerd op de automaat in de Toyota Prius.

Het Finse bedrijf Revonte ontwikkelt software voor e-bike-aandrijfsystemen. De nieuwe Revonte One is een middenmotorsysteem met ingebouwde traploze automaat.

Dat betekent dat je vanuit stilstand altijd in de juiste versnelling wegfietst en naarmate je harder gaat de versnelling wordt verhoogd. Er is overigens ook een optie om handmatig te schakelen, waarmee je virtueel een tandje hoger schakelt. Een dergelijk systeem betekent dat je geen naafversnelling of derailleur meer nodig hebt.

De middenmotor bevat twee elektrische motoren, een traploze versnellingsbak en een Linux-computer. De versnellingsbak is gebaseerd op een planeetwielmechanism. Met zo'n constructie van tandwielen kan je in een kleine behuizing toch grote stappen in versnellen maken.

Prius-automaat

Revonte liet zich inspireren door de automaat in de Toyota Prius Hybride. Een van de twee ingebouwde elektromotoren in de middenmotor past de transmissieverhoudingen aan maar draagt tegelijkertijd bij aan de totale 'trapkracht' die voornamelijk door de tweede motor via een ketting naar het achterwiel wordt overgebracht.

Het aandrijfsysteem wordt geleverd een simpele stuurcontroller en alle aanpassingen lopen via een smartphone-app die als dashboard dient. Het aandrijfsysteem kan met allerlei features, zoals anti-diefstal tracking, route-sharing en navigatie, worden uitgerust.

Sensoren

Het systeem meet via ingebouwde sensoren of er onderhoud nodig is en zal de fietser een bericht sturen. De onderhoudsgeschiedenis wordt bijgehouden in de cloud en reserve-onderdelen zijn vanuit de app te bestellen.

Revonte levert, in tegenstelling tot de meeste concurrenten, één hardwaresysteem. Via software kan een e-bikefabrikant het aandrijfsysteem aanpassen voor alle vormen van elektrische fietsen, variërend van mountainbikes tot cargo e-bikes.

Het Finse bedrijf Tunturi en het Britse Lavelle Bikes zijn de eerste fietsfabrikanten die met de Revonte One aan de slag gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Recordomzet voor verkoop nieuwe fietsen: 1,25 miljard euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore