Ga naar de inhoud
Amazon Go Grocery

Amazon opent eerste grote kassaloze supermarkt

Amazon heeft dinsdag in de Amerikaanse stad Seattle een grote supermarkt zonder kassa's en scanners geopend. Het bedrijf had al kleinere winkels, maar de nieuwe supermarkt beslaat bijna 1000 vierkante meter.

De nieuwe supermarkt Amazon Go Grocery is vijf keer zo groot als de bestaande proefwinkels van Amazon. Maar volgens Amazon kan het nog veel groter. "Er is geen bovengrens", aldus Dilip Kumar, die voor het bedrijf verantwoordelijk is voor de supermarkten.

Klanten moeten de Amazon Go-app installeren en bij poortjes bij de ingang van de winkel een QR-code scannen. Daarna registreren sensoren wat mensen uit een schap pakken en in hun mandje stoppen.

Automatisch bijgehouden

In de schappen zitten weegschalen, die controleren of iemand niet stiekem bijvoorbeeld een extra fles sinaasappelsap meepikt. Appels en peren worden per stuk betaald, niet naar het gewicht.

De camera's registreren ook wanneer iemand iets terugzet. De boodschappen worden automatisch bijgehouden. Bij het verlaten moeten ze hun telefoon weer scannen bij de poortjes en wordt het eindbedrag automatisch afgeschreven.

Vliegvelden en sportcomplexen

Amazon denkt erover om de technologie ook aan anderen te leveren. Zo zouden winkels op vliegvelden en in sportcomplexen kassaloos kunnen worden. Winkels zouden er ook voor kunnen kiezen om de technologie te gebruiken om voorraden te beheren, zonder dat ze hun kassa's afschaffen.

Amazon heeft inmiddels 25 Go-winkels in Seattle, New York, Chicago en San Francisco. De kleinste is ongeveer 40 vierkante meter groot, de grootste ruim 200 vierkante meter.

Ook bedrijven als Microsoft en Albert Heijn werken ook aan winkels zonder kassa's. Analisten vragen zich wel af of de kosten voor de technologie opwegen tegen wat het oplevert, zoals salarissen van caissières die niet hoeven te worden betaald.

Amazon
Lees ook
Amazon kan bestellingen boodschappen in Italië niet aan

Meer video's over tech? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl