Tech

Groot onderzoek naar voorspelling hartstoornis met Apple Watch

25 februari 2020 17:44 Aangepast: 25 februari 2020 20:53

Apple en medisch producent Johnson & Johnson starten een groot onderzoek naar de mogelijkheid om met een Apple Watch de kans op een hartaanval te verminderen.

Met het onderzoek Heartline willen Apple en Johnson & Johnson kijken of de Apple Watch met zijn detectiefunctie voor hartritmestoornissen het risico op hartaanvallen kan verminderen. Dat hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt

De Apple Watch heeft sinds eind 2018 de mogelijkheid om atriumfibrilleren al in een vroeg stadium te ontdekken. Die vorm van hartritmestoornis is de grootste oorzaak van hartaanvallen.

Nieuwe exemplaren van de Apple Watch bevatten een ECG-scanner en kunnen een hartfilmpje van de gebruiker maken. Als dat filmpje een afwijking bevat, wordt de gebruiker doorverwezen naar een arts. Ook controleert de Apple Watch gedurende de dag vaak de hartslag van de gebruiker. Als er iets niet lijkt te kloppen, kan het horloge de gebruiker vragen om een hartfilmpje te maken.

Hulpmiddel

De methode van de Apple Watch zou mogelijk een goede manier kunnen zijn om vroegtijdig in te kunnen grijpen, omdat mensen met verhoogd risico doorlopend gecontroleerd kunnen worden. Of de Apple Watch inderdaad een goed hulpmiddel is, moet de studie uitwijzen.

Amerikanen van 65 jaar en ouder kunnen zich aanmelden, en worden tijdens het onderzoek voorzien van een Apple Watch Series 5.

Hartproblemen voorspellen

In november 2019 kwamen de resultaten van een eerder onderzoek uit, die Apple samen met de Stanford University deed. Tijdens dat onderzoek werden 419.000 deelnemers acht maanden lang gevolgd. De reguliere hartslagsensor van de Apple Watch werd toen gebruikt om een eerste indicatie van een mogelijk onregelmatige hartslag te geven. Iets meer dan 2000 deelnemers kregen tijdens de studie zo'n bericht.

De Apple Watch zou hartproblemen met 84 procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen, maar ook toen werd al geconcludeerd dat er meer onderzoek naar de functionaliteit nodig is. Apple-ceo Tim Cook zei eerder dat Apples grootste bijdrage aan de mensheid er één op het vlak van gezondheid zal zijn.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Apple Watch redt leven van man met gebroken rug'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van