Elektrische auto's

Branche profiteert van elektrische auto, maar vooruitzichten zijn somber

26 februari 2020 06:19 Aangepast: 26 februari 2020 07:05
Auto-importeurs hadden een goed jaar, met name door de populariteit van elektrische auto's Beeld © ANP

Nederlandse autobedrijven hebben een prima jaar achter de rug. In vergelijking met 2018 steeg de omzet met 3,6 procent. Met name de lage bijtelling voor elektrische auto's droeg bij aan hogere omzetten. Ondertussen pakken donkere wolken zich samen boven de autosector.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de autobranche steeg in 2019 voor het vijfde jaar op rij, maar de groei vlakt wel af in vergelijking met 2018. Vooral importeurs, handelaren en reparateurs van personenauto's zagen hun omzet flink stijgen.

Gunstige bijtelling

Auto-importeurs profiteerden van de gunstige bijtelling voor elektrische auto's in 2019, met name in het laatste kwartaal. Eigenaren van elektrische auto's betaalden vorig jaar tot 50.000 euro slechts 4 procent bijtelling. Die bijtelling is dit jaar verhoogd naar 8 procent tot 45.000 euro, daarboven geldt een tarief van 22 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eindejaarssprint: 1 op de 3 nieuwe auto's in december is een Tesla

De verhoging zorgde voor een run op elektrische auto's in het laatste kwartaal van 2019. Hierdoor nam de omzet in die periode met 15,4 procent toe. Zo werden alleen al in december vorig jaar ruim 11.000 Tesla's Model 3 op naam geschreven. In heel 2019 verkocht Tesla net geen 30.000 stuks van zijn instapmodel.

Minder vacatures

Aan de groei lijkt voorlopig een einde te komen. In tegenstelling tot andere sectoren, zoals de bouw, groothandels en de industrie, is het ondernemersvertrouwen in de autobranche al bijna twee jaar negatief. Daarmee scoort het de autosector na de delfstoffenwinning het negatiefst.

Bovendien neemt het aantal vacatures in de autoindustrie af. Dat in tegenstelling tot een stijging in andere sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening en de zorg. Hadden de gezamenlijke autobedrijven begin 2019 nog 4800 vacatures openstaan, aan het einde van het jaar was dit teruggelopen tot 4000.

Coronavirus

De uitbraak van het coronavirus in China kan ook roet in het eten gooien. Doordat veel Chinese fabrieken stilliggen, kunnen Europese leveranciers niet aan onderdelen komen.

Zo kondigde Audi gisteren aan de productie zijn elektrische modellen, de E-tron, voorlopig stil te leggen vanwege leveringsproblemen. Eerder deed Jaguar hetzelfde, al hoewel dit geen verband had met het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Audi staakt productie elektrische auto E-Tron door accuproblemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van