Duurzaamheid

'Europa wil vervangbare accu in telefoons verplichten'

24 februari 2020 17:32 Aangepast: 24 februari 2020 18:32

De Europese Commissie wil fabrikanten van elektronica, zoals smartphones en draadloze oordoppen, gaan dwingen om de vervanging van batterijen makkelijker te maken.

Het vervangen van de batterijen van mobieltjes, tablets, laptops en draadloze koptelefoons is alleen maar moeilijker geworden. Vaak zitten accu's vastgelijmd en moet het volledige apparaat uit elkaar gehaald worden, waardoor vervanging door de consument zelf erg moeilijk of onmogelijk is.

De EU wil dat veranderen, blijkt uit conceptplannen van de Europese Commissie, die het Financieele Dagblad in handen heeft. De wijziging maakt deel uit van de plannen voor circulaire economie van Frans Timmermans, vicevoorzitter 'Green Deal' bij de Europese Commissie. De plannen moeten rond maart worden gepresenteerd.

Langere garantie en meer informatie

De plannen zijn bedoeld als stimulans voor meer recycling van producten, hergebruik van grondstoffen en een duurzamere productie. Brussel wil dat consumenten langer met hun producten moeten kunnen doen.

Mogelijk gaat ook de garantietermijn omhoog, die nu standaard twee jaar is. Daarnaast wil de Commissie dat informatie over het repareren van apparaten makkelijker te vinden is. Dan zouden zowel consumenten als reparatiebedrijven de apparaten beter kunnen repareren.

Inzamelen oude elektronica

Verder wil de Europese Unie een inzamelsysteem voor oude elektronica en opladers, en duurzame productie van batterijen.

Nu worden in accu's nog stoffen als kobalt en lithium gebruikt. Bij de winning van die stoffen worden soms mensenrechten geschonden en wordt het milieu vervuild.

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore