Huawei Mate Xs

Huawei lanceert nieuwe opvouwbare smartphone

24 februari 2020 15:21 Aangepast: 25 februari 2020 20:33

De Chinese fabrikant Huawei heeft de opvolger van de opvouwbare telefoon Mate X gepresenteerd. De nieuwe Mate Xs zou 80 procent sterker zijn dan de voorganger. Het toestel is nog duurder geworden.

De Huawei Mate Xs heeft dezelfde afmetingen als de vorig jaar gepresenteerde vouwtelefoon: 8 inch scherm uitgeklapt en 6,6 inch ingeklapt. In ingeklapte vorm is er nog een scherm aan de achterkant van 6,38 inch.

De Mate Xs kost maar liefst 2499 euro. Het is daarmee een van de duurste smartphones van dit moment. Voorganger Mate X is 200 euro goedkoper.

Het toestel heeft een nieuwe functie om meerdere apps naast elkaar te draaien, of zelfs een app boven de andere apps te laten zweven. Daarmee kan de gebruiker via 'drag and drop' informatie van de ene naar de andere app sturen.

Geen Google-diensten

Wat de telefoon niet heeft, is toegang tot de Google-apps of de Google Play Store. Door de Amerikaanse sancties mag Huawei geen nieuwe producten uitbrengen met het Android-besturingssysteem van Google.

Als gebruikers toch Google-diensten willen gebruiken, dan moeten ze dit doen via de webbrowser of de Google-apps installeren via omwegen. Dat laatste raadt Google af.

Verstevigd scharnier

De nieuwe opvouwbare telefoon van Huawei heeft hetzelfde design als de voorganger, waarbij de telefoon doormidden wordt gevouwen en waarbij het scherm naar buiten vouwt. Hierdoor is het scherm altijd zichtbaar. Tijdens de presentatie waren duidelijk wat oneffenheden te zien op het scherm, waardoor het waarschijnlijk een plastic scherm is. Zowel het scherm als het scharnier van het toestel zijn volgens Huawei verstevigd.

De telefoon draait op een Kirin 990-chip met 5G-modem, heeft 8 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte. De batterij is gesplitst tussen de twee helften van het toestel, en heeft een capaciteit van 4500 mAh. 

Nederland

Volgens de Huawei-topman Richard Yu wordt de Mate Xs volgende maand wereldwijd verkocht. 

Huawei zei onlangs al tegen Bright dat zijn nieuwe opvouwbare telefoon binnenkort in Nederland op de markt komt. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend. 

MatePad Pro

Ook introduceert Huawei een nieuwe, bijna randloze tablet, de MatePad Pro. Deze tablet, een concurrent van de iPad Pro, krijgt waarschijnlijk ook geen toegang tot de Google Play Store en Google-apps.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

'Vouwtelefoons nog verre van vlekkeloos'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van